post

В понеделник ще представя на премиера финансов разчет на необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения в тежко експлоатационно състояние по магистралите и първокласните пътища. Тогава ще бъде готов и графикът за изпълнение на ремонтните дейности.

Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов той откри рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Мостовете и виадуктите по магистралите се поддържат в добро експлоатационно състояние, прави се планова поддръжка, въпреки че някои от тях не са ремонтирани от повече от 30 години, каза още министърът. Той напомни, че през миналата година са направени седем планови ремонта, а през тази година се работи по 5 съоръжения. За подобряване на състоянието на тези 12 съоръжения са инвестирани около 110 млн. лв.

В недобро експлоатационно състояние по магистралите остават 17 моста, които ще ремонтираме спешно. Според предварителната информация за тях са необходими около 130 млн. лв., допълни Николай Нанков. Той подчерта, че това няма да бъдат палиативни и кризисни мерки и допълни, че в България мостовите съоръжения са се поддържали и ще се поддържат още по-добре.

В отговор на въпрос министър Нанков обяви, че ремонтът на част от Аспаруховия мост във Варна ще се отложи за есента заради строителството на бул. „Васил Левски“, за да не се образуват задръствания в града. Мостът не е в критично експлоатационно състояние, а и се съобразяваме с българските граждани и с тяхното безопасно преминаване, допълни той. Министърът напомни, че с цел осигуряване на безопасност тежкотоварните камиони не преминават по съоръженията в тежко състояние на магистрала „Хемус“, а по алтернативния път.

В момента се ремонтират платната на мостовите съоръжения на АМ „Хемус“ в посока Варна на км 34 и „Коренишки дол“ на км 37, които са в тежко състояние. Денонощно се работи по долното стоене на мостовете. Според графика ремонтът на моста на км 34 трябва да приключи през пролетта, а на Коренишки дол – през октомври – ноември. Работата по останалите ще започне поетапно, каза още министърът и допълни, че предстои да се направи обследване и на моста на р. Дунав при Русе.

След като завърши ремонтът на пътя за Албена, вероятно през пролетта, ще се обяви обществена поръчка за съоръжение край Игнатиево. Необходимо е да се подпише споразумение с Община Аксаково за обекта, съобщи още регионалният министър. Работи се по моста „Звездица“ на АМ „Черно море“, напомни той. С лимитирания към момента бюджет правим всичко възможно, беше категоричен министърът.

В рехабилитацията на близо 30 км от третокласния път Старо Оряхово – Гроздьово – Провадия в област Варна са инвестирани близо 17 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Третокласният път III-904 Старо Оряхово – Гроздьово – Провадия, който беше открит днес, е с важно стопанско значение за Варненска област, тъй като е пряка връзка на населените места от Североизточна България с Южното Черноморие. С основния му ремонт се осигурява безопасен и бърз транспортен достъп на жителите на близките населени места с административните центрове гр. Провадия и гр. Долни чифлик, както и с пътя Варна – Бургас и АМ „Хемус“. Рехабилитираните участъци са с подновена пътна настилка и нова отводнителна система. Обновените отсечки са с нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и мантинели. Ремонтирани са и три моста – в началото на гр. Долни чифлик, в района преди с. Пчелник и в с. Горен чифлик.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 8 е ДЗЗД „Обединение Пътища“, а строителният надзор е осъществен от „Рутекс” ООД.

Строително-монтажните работи на лот 9 са изпълнени от „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Строителният надзор е на Обединение „ТССК“. Авторският надзор е на „Трансконсулт – 22“ ООД.

По-рано днес министър Нанков присъства на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично“. Той се включи в литийното шествие с иконата на Пресвета Богородица „Троеручица“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *