post

Реалистичният вариант за отделяне на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) е това да се случи на 1 януари 2019 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след съвместната си среща с протестиращите учени от НИМХ и премиера Бойко Борисов, съобщи Дневник.

На нея метеоролозите за изразили за пореден път желанието си за отделяне от БАН. Именно с такова искане те проведоха днес протест, който започна пред сградата на БАН и приключи пред Министерския съвет.

Метеоролозите са отхвърлили варианта, предложен от управата на академията, институтът да остане в БАН, като “целият бюджет на НИМХ да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН, а при изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории”. Според тях това ще запази сегашното статукво, а именно – ръководството на БАН да определя какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си, и вместо да реши проблемите, допълнително ще ги задълбочи.

Разглеждането на решението как НИМХ да излезе от БАН започва тепърва. Общото събрание на БАН ще бъде свикано на 10 септември и тогава ще се проведат първите разговори. Вълчев каза още, че в следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени.

“Ако няма такова положително решение на БАН, ще предложим законови промени, които да бъдат за уреждането на НИМХ извън структурата на БАН”, обясни Вълчев. Ако общото събрание на БАН вземе решение за изваждане на НИМХ, извеждането на института може да се реализира много по-бързо.

“БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от академията, щом това е единственото решение”, каза председателят на академията акад. Юлиан Ревалски.

“Няма да има пречки учените от НИМХ, които смятат, че тяхното бъдещо развитие е в БАН, да останат в академията и след раздялата на институциите”, заяви от своя страна директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *