post

Да се определи държавна институция, която единствена да носи отговорност и да получава финансиране за почистването на речните коритa. За това настояват областни управители. В момента за това отговарят най-малко четири структури, чиято работа се оказва неефективна поради липса на средства. Предложението се обсъжда в Mинистерския съвет, предаде БТА.

Идеята за една институция, която да отговаря за речните корита, е на областния управител на Русе Галин Григоров. По думите му през последните 13-14 години реките в цялата страна не са цялостно почиствани, а това е основната причина за наводненията. След закриването на държавното предприятие “Водно стопанство” през 1996 г. функциите му са разпределени между община, областна администрация, Агенция “Пътна инфраструктура” и “Напоителни системи”.

Примерът е с река Русенски Лом, чиито притоци преминават през териториите на няколко общини. Финансирането трябва да бъде осигурено от държавата, а структурата ще може да планира дейностите си за 3-4 години напред, уточни Григоров. Той каза, че очаква следващата година да бъдат осигурени средства за почистването на поне 8 от 20-ет затлачени речни участъци в областта, които могат да наводнят земеделски земи и ферми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *