post

Светът ще трябва да инвестира по 2,4 трилиона долара в чиста енергия всяка година до 2035 г. (общо 38,5 трлн. долара) и да спре използването на въглищни електроцентрали до 2050 г., за да предотврати климатична катастрофа, смятат специалисти от ООН.

Техният доклад, публикуван в понеделник, добавя допълнително напрежение върху политиците и представителите на бизнеса да дадат своя отговор относно глобалното затопляне, което води до повишаване на нивото на световния океан и предизвиква силни бури, предава Bloomberg, пише investor.bg.

Земната атмосфера вече е повишила своята температура с почти 1 градус по Целзий в сравнение със зората на индустриалната революция от началото на 19 век и се очаква тази температура достигне ръст до 3 градуса до края на века.

Тази прогноза удвоява зададената от Парижкото споразумение за промените в климата от 2015 г., когато беше взето решение да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса в световен мащаб.

„Вече виждаме последствията от това повишаване на температурата с 1 градус – ускореното топене на ледовете в Арктика, силните бури и покачването на нивото на океаните“, заяви Панмао Зай, един от представителите на Междуправителствената експертна група по климатичните промени.

Дори покачването на глобалната температура да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий, това ще окаже изключително негативно влияние – силно покачване на нивото на световния океан и масово измиране на множество растителни и животински видове поради загуба на естествената им среда.

Специалистите заключват, че емисиите на въглероден диоксид трябва да се съкратят до 45% до края на следващото десетилетие и да достигнат 100-процентово ограничение до 2050 г. Това изисква „безпрецедентни промени във всички аспекти на обществото“, най-вече в рамките на енергийната индустрия, информира докладът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *