post

Правителството одобри проектобюджета за следващата година и проектобюджетите на здравната каса и държавното обществено осигуряване. Предвижда се от 2019 година максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева. Минималната работна заплата ще се повиши до 560 лева. А от юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5,7 на сто, според сметките на правителството.

От средата на 2019 г. таванът на пенсиите ще се повиши от 910 на 1200 лева. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители от 350 на 560 лева. Заплатите в държавната администрация ще се повишат с 10 на сто от следващата година. С 20 процента ще скочат възнагражденията на учителите според предложенията на управляващите. Хора в пенсионна възраст няма да имат възможност да работят в държавната администрация, с изключение на МВР и отбраната.

Държавата възнамерява да изтегли нов дълг, който ще използва за покриване на стари задължения. Парите за майчинство през втората година остават замразени в размер на 380 лева. Обезщетението за безработица на ден остава 9 лева и тази година, предлага правителството за следващата година. За догодина е заложен бюджетен дефицит от 600 милиона лева.

Допълнително ще бъдат отпуснати 150 милиона лева за децата с увреждания. За първи път от 2019 година ще се предоставя пенсия на деца с починал родител в размер на 115 лева, за което са заделени 7 милиона лева, реши правителството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *