post

Залите на мъжкия и женския басейн в Централните бани в центъра на София ще се превърнат в помещения за културни събития. Това предвижда проект, който Столичната община е внесла за гласуване в общинския съвет, пише Капитал. Автор на идейния проект е арх. Станислав Константинов.

Помещенията се намират в северното и източното крило на сградата, в момента са в лошо състояние и се използват за импровизиран склад, показа разходка на журналисти по инициатива на Столична община. Останалата част от Централните бани в момента са Музей за история на София. За реконструкцията му бяха инвестирани около 6 млн. лв.

По думите на заместник-кмета по културата Тодор Чобанов приблизителната стойност на инвестицията по ремонта и реставрацията ще е между 7 и 10 млн. лв. Това обаче не включва допълнителното техническо оборудване, което предстои да се закупи, като например аудио-визуални системи и техника за 3D mapping, уточни Чобанов.

Финансиране ще се търси по оперативна програма “Региони в растеж”, Фонда на фондовете, но е възможно част от тях да са и средства на общината, каза Чобанов.

И двете зали имат горни етажи, които ще могат да служат за балкони, на които да се поставят седалки. Залата на мъжкия басейн е с капацитет от около 250 души, а на женския – около 150 души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *