post

Във Великобритания в деня, в който с нетърпение се очаква какво ще реши кабинета за новите предложение на премиера Тереза Мей за излизане от застоя на преговорите за Брекзит, ново проучване показва, че 54% от британците биха гласували за оставане в ЕС, пише econ.bg.

Най-голямата анкета за настроенията спрямо Брекзит, проведена от агенция „Сървейшън“, след референдума през 2016 г., показва, че 105 от общините, гласували преди две години за напускане на ЕС днес са готови да подкрепят оставането в евросъюза.

54 на сто са заявили, че искат Великобритания да продължава да е член на ЕС, а 46% отново са поискали напускане.

Проучването показва още, че в случай, че не бъде постигната сделка по Брекзит, мнозинството от британците ще подкрепят оставане в ЕС поне временно. 35 процента са поискали оставане в Съюза, 19 на сто – отлагане на излизането, за да има повече време за преговори, а 36% категорично са за напускане.

Коментирайки резултатите от анкетата по телевизията, зам.-министърът на правосъдието Дейвид Гоук каза, че напускането на ЕС без сделка ще бъде икономически неизгодно за страната.

По-късно днес се очаква важното заседание на кабинета да даде отговор на въпроса дали сделка с ЕС може да бъде постигната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *