post

18 полски компании са сред най-бързо растящите технологични бизнеси в Централна и Източна Европа, според Deloitte Fast 50 за 2018-а година.

Класацията отчита развитието на петдесетте най-успешни фирми в региона и показва, че мнозинството от тях разработват софтуер (32), или са свързани с медии и развлечения (11). За трета поредна година средният ръст на приходите им надвишава впечатляващите 1000%, като през последната достига рекордните 1290% и доказва устойчивостта на технологичния бум в Централна Европа.

Полша за пореден път е с най-много представители в почти всяка от категориите.

В престижната стълбица на “Големите пет” се класира RTB House – маркетинг компания за модерни ретаргетинг решения, която обслужва най-големите световни марки в над 100 пазара и в последната година отбелязва 415% ръст на приходите. В категорията тя е заедно с чешкия онлайн ритейлър ZOOT (с ръст от 513%) и латвийската Booking Group (271%), която променя из основи света на автомобилите под наем.

Полска компания е победител и в новооснованата категория за значимо социално въздействие, отличаваща компаниите, които чрез своите продукти или услуги най-ефективно допринасят за постигането на поне една от целите на ООН за устойчиво развитие 2030. Saule Technologies разработва следващото поколение технологии за соларни панели, използвайки тънко, гъвкаво фолио, което може да се обвие около сгради.

Сред останалите класирани са аутсорсинг фирми, компании, които разработват иновативен софтуер за реклама и нови маркетинг технологии, както и платформи за интернет търговия, групово пазаруване и инструменти за дигитална трансформация.

Единствената категория, в която Полша отстъпва на Чехия (с удивителните пет от десет представителя) е „Изгряващи звезди“. В нея победителят обаче е хърватската компания за смарт улични мебели INCLUDE (с ръст от 1,950%). На второ място е словашката Itrinity (1,555%), следвана от чешката хардуерна компания 3Dsimo (1,461%).

На първо място в генералната класация Deloitte Fast 50 за 2018-а е чешката компания Prusa Research.

Агнешка Зиелинска – Лидер на програмата казва: “Главно младите и безстрашни компании, които са включени в тазгодишната класация отчаяно се стремят да променят света към по-добро. Това е наистина вълнуващо, особено когато имате усещането, че останалата част от света все повече признава Централна Европа като място, откъдето ще дойдат толкова много технологичните пробиви на бъдещето. Просто вземете победителите, спечелили наградите за Most Disruptive Innovation и значимо социално въздействие. Това са примери от световна класа, не само за високо образовани хора с велики идеи, но и за хора, притежаващи желанието, бизнес уменията и страстта, необходими, за да ги комерсиализират и по този начин да подобрят живота на милиони хора по цялата планета“.

За повече информация относно програмата – www.deloitte.com/fast50ce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *