post

В законовия срок Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе окончателно по делото срещу решението на правителството, с което в края на миналата година без екооценка бе изменен сега действащият план за управление на национален парк “Пирин”. Срокът е един месец, но не е задължителен. Съдът даде и десетдневен срок на страните за писмени бележки, след което започва да тече срокът, пише Дневник.

Решението на кабинета “Борисов” разшири възможностите за строежи в националния парк и предизвика ежеседмични шестмесечни протести в София и други 50 града в България и чужбина в началото на годината. То бе отхвърлено на първа инстанция от Върховния административен съд през юли.

В съдебната зала представителите на Министерския съвет и екоминистерството обявиха, че изменението на устройствения план за Пирин не се нуждаел от екооценка, защото не ставало дума за конкретно инвестиционно предложение, а за възможност за евентуално строителство. Законът пък изрично посочвал кои планове подлежат на екооценка и изменението от декември 2017 г. не било сред тях.

Според Мирослав Калугеров от екоминистерството водохващанията в националните паркове са забранени по закон, освен ако не са за питейни нужди. По тази причина фактът, че в плана не е уточнено, че водохващания се допускат конкретно за питейни нужди, не означава, че ще бъдат изградени други, защото това би нарушило закона.

“Константната съдебна практика показва, че в национален парк е допустимо строителство, иначе няма как да се обясни, че има ски зона с център град Банско. Законът за защитените територии не е отменян от 2000 г., а ски зоната е направена след това”, обясни след заседанието пред журналисти Калугеров.

Според подалите жалба срещу правителството WWF, Асоциация на парковете в България и адвокат Асен Карагьозов (страна по делото като частно лице) екооценката на плана е задължителна. Те обясниха, че от екоминистерството не могат и не искат да отговорят на въпроса защо и към момента има водохващания, които не са за питейна нужда, след като това е забранено по закон.

Неправителствените организации поискаха ВАС да отправи преюдициално запитване до съда на ЕС – за тълкуване на нормите на европейското право, дали планът за Пирин подлежи на екооценка. Петчленният състав на съда обаче прие, че въпросът е в неговата компетентност и отказа сезиране на европейския съд.

Съдът прие представените от природозащитните организации доказателства – научни данни, които доказват, че дори сега действащата ски зона Банско е довела да увреждане на ключови видове за опазване на Национален парк Пирин и в защитената зона “Пирин” от Натура 2000. Това е особено важно за нуждата да се оцени дали националният парк и съответно защитената зона може да поеме нова инфраструктура.

Пред съда председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев припомни, че срещу България има започната от Европейската комисия наказателна процедура заради липса на адекватна защита на природното наследство на страната.

След заседанието пред журналисти той заяви, че преди месец по второ дело – за новия план за “Пирин”, пред съда от ековедомството са заявили, че е нужна екологична оценка, а сега твърдят, че за изменението на стария план не е нужна. “Министерството на околната среда и водите се появява в леко шизофренична ситуация”, коментира още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *