post

Вероятно вече сте чували за вредата, която нанасят цигарите на белите дробове. Те могат да причинят дихателни проблеми, както и рак на белите дробове. Знаете ли, обаче, за риска от инфаркт, който цигарите повишават значително? Пушенето и употребяването на тютюн, от какъвто и да е вид е един от най-сериозните рискови фактори за възникването на сърдечни заболявания. Всъщност приблизително 1 от 5 от смъртните случаи от сърдечни болести е пряко свързан с тютюнопушенето. Хората, които пушат са изложени на 2 до 4 пъти по-висок риск от сърдечни заболявания. Химическите вещества, съдържащи се в тютюна увреждат сърцето и кръвоносните съдове, което води до стесняване на артериите и натрупване на плака (атеросклероза). Атеросклерозата може да доведе до инфаркт. Въглеродният моноксид в цигарения дим, който вдишваме замества част от кислорода в кръвта и това кара сърцето да работи по-усилено, за да набави достатъчно кислород. Това от своя страна води до повишаване на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Пушенето увеличава и вероятността да се образуват и кръвни съсиреци, които също водят до инфаркт. То уврежда кръвоносните съдове отвътре, както и тези в сърцето. Жените пушачи, които също така приемат противозачатъчни са изложени на дори по-голям риск от удар или инфаркт, тъй като и двете имат пряко влияние върху сърцето.

Не се заблуждавайте, че намаляването на цигарите премахва риска – при пушенето няма безопасно количество, което да ни предпази. Дори т.н. социални пушачи, които употребяват цигари само при излизане на бар с приятели са изложени на повишен риск от сърдечни заболявания. Бездимните цигари, тези с ниско съдържание на никотин и катран, както и пасивното пушене също могат да бъдат рискови. Добрата новина е, че след отказването на цигарите рискът започва да намалява скоро след това. Рискът от коронарна болест намалява след около година без пушене. Независимо колко дълго сте пушили или в какви количества, подобренията започват веднага след отказването на цигарите. Това, разбира се, ще намали и шанса да получите рак на белия дроб, както и много други видове рак, емфизем, при който тъканите, които поддържат функцията на белите дробове се разрушават, и много други сериозни състояния.

Отказването на цигарите е трудно. В началото ще изпитвате силна нужда да пушите, особено в определени ситуации. Може да се чувствате раздразнени, гладни, да кашляте често или да получавате главоболия. Тези симптоми са най-силни през първите две седмици след отказването, но след това отшумяват. Мислете за тези симптоми като за знаци, че тялото ви се лекува и свиква с липсата на тютюн. Важно е да планирате процеса, да си насрочите ден, в който ще ги откажете и след това да го спазите. Да направите списък с причините да спрете да пушите и да го прочитате всеки ден преди и след отказването, ще ви помогне да останете постоянни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *