post

4 възможни сценария за Брекзит могат да се развият оттук нататък – всички те завися в една или друга степен от британския парламент, в същото време нито един от тях не може да събере мнозинство. Това коментира в БТВ „Тази сутрин” бившият посланик на България във Великобритания Любомир Кючуков. Единият от вероятните сценарии е втори референдум за оставане или напускане на ЕС:

За да се стигне до референдум, това трябва да стане по предложение на правителството – нещо, което за момента Тереза Мей изключва. Или след нови избори, при ново правителство. Тогава има два варианта за референдум. Първият, който в момента се предлага, е вече сключеният договор, вторият вариант е референдум като първия, който беше за оставане или излизане, посочи Кючуков. Той припомни, че съгласно сегашния договор, хората, които към момента на излизане на Великобритания от ЕС, са били на територията на страна, ще останат със същите права на пребиваване. Ако се стигне до брекзит без договорености, тогава правата на тези хора остават под въпрос.

Дипломатът разчете напускането на седем министри и седем секретари на кабинета на Тереза Мей като сигнал за вътрешни противоречия и дълбоко разделение в британското общество и в политическата класа.

На един или друг етап Тереза Мей ще бъде принудена да напусне политиката. Тя беше оставена да изконсумира всички възможни негативи от преговорите, като беше ясно от самото начало, че тя ще бъде критикувана – и да има договор, и да няма договор, поясни Кючуков.

А въпросът около брекзит, който поражда най-много проблеми, са бъдещите граници на Великобритания. След като въпросът с Гибралтар беше решен, сега на дневен ред е казусът с границата между Северна и Южна Ирландия. Двете Ирландии, ако не се запази сегашното състояние без граници, това рискува нови вълнения, включително разпалване на гражданската война в Северна Ирландия. Прекарването на граница между Северна Ирландия и Великобритания изглежда екзотично на този етап, коментира Любомир Кючуков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *