post

Първото издание на Нощта на европейското кино ще се проведе от 3 до 7 декември 2018 г. в целия ЕС, като в него се очаква да се включат повече от 7 200 души.

България ще се включи в инициативата с прожекция на филма “Квадратът” на 7 декември (петък) от 19:00 часа в Дома на киното. Стартирана като елемент от подпрограма „ МЕДИА” на програма „Творческа Европа”, която подкрепя европейския аудио-визуален сектор през последните 27 години, инициативата „Нощ на европейското кино” има за цел да покаже как ЕС не само допринася за развитието на творческите и културните индустрии в Европа, но също така е от полза за обществото като цяло. С около 50 безплатни прожекции, планирани да бъдат осъществени в целия ЕС между 3 и 7 декември, тази  инициатива на Европейската комисия има за цел Европа да бъде доближена до хората и същевременно да бъде отбелязано съвместно богатството на европейските филми. Комисар Мария Габриел, отговаряща за цифровата икономика и цифровото общество, заяви: „Киното е съществена част от нашата богата и многообразна европейска култура и допринася за
укрепване на връзките между хората, изпитващи същата страст и емоция, когато гледат филм. Нощите на европейското кино са възможност да бъде показано това многообразие, както и да се демонстрира значението на подкрепата за богато, свободно и многообразно филмово производство. Посредством всички действия, предприети в полза на европейското кино, ЕС присъства в ежедневието на гражданите”. Комисар Тибор Наврачич, който отговаря за образованието, културата, младежта и спорта, заяви: „ Европейските филми са част от нашето културно наследство, което чествахме през цялата годината, като целта бе да го направим достъпно за всички . В този дух нощите на европейското кино ще покажат на гражданите как европейската политика е свързана с техни живот, с чувствата, които изпитват в кината, както и как, като участват в едно събитие на местно равнище, те могат да бъдат съпричастни в преживяване, споделено в цяла Европа”.

Всяко от 34-те кина, които участват в инициативата, ще организира специално вечерно събитие, по време на което ще прожектира някой от 20-те филма, получили финансиране по подпрограма „МЕДИА”. Сред включените в списъка филми са „Студена война”, „Убийството на свещения елен”, „Момиче” и „Граница”. Местни кина са избрали филмите, така че да могат да адаптират програмата си към интересите и предпочитанията на разнообразната си публика. Всички тези местни салони за прожекции са известни кина, принадлежащи към мрежата Europa Cinemas, координирана от подпрограма „МЕДИА” на програма „ Творческа Европа” и телевизионния оператор ARTE.

Прожекциите ще бъде последвани от кратки дискусии, по време на които киноманите ще имат възможност да обсъдят филмите с филмови дейци и филмови критици. Представители на Европейската комисия също ще присъстват, за да предоставят допълнителни обяснения за подпрограмата „МЕДИА” и нейното значение за оформянето на европейския аудио-визуален пейзаж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *