post

Новинарските агенции, които участваха по-рано този месец в международна медийна конференция в Тирана, се обединиха около резолюция за борба срещу фалшивите новини, съобщи БТА.

Международната конференция под наслов “Новинарските агенции срещу фалшивите новини”, бе организирана от Албанската телеграфна агенция (АТА) на 3 и 4 декември в Тирана. В декларация, оповестена след форума, всички новинарски агенции, без значение държавни или частни, както и международните асоциации на информационните агенции, са призовани да се придържат към принципите на одобрения документ.

Инициатори на резолюцията са новинарски агенции от различни европейски и азиатски страни, сред които освен БТА и албанската АТА, турската Анадолска агенция, гръцката АНА-МПА, хърватската ХИНА, азербайджанската АЗЕРТАДЖ, сръбската ТАНЮГ и пр. Те са се договорили за директно сътрудничество помежду си с цел утвърждаване на истинността на новините и своевременно разпознаване на фалшивите новини.

Агенциите са се обединили и около необходимостта да бъдат разработени ефективни методи и средства, които да дадат възможност на интернет потребителите и журналистите да се справят с дезинформацията. Според тях е нужно също да бъдат поощрени заслужаващите доверие медии, да бъде засилена прозрачността на новините онлайн, да бъдат защитени разнообразието и устойчивостта на медийната екосистема на реалните новини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *