post

Близо 50 ученици и студенти, демонстрирали таланти в науката и техниката, станаха носители на ежегодните стипендии, връчвани от Фондация “Еврика“.

Сертификатите бяха връчени от българския еврокомисар Мария Габриел на тържествена церемония, която се проведе в столицата.

За 29-ти пореден път фондация “Еврика” награждава ученици и студенти, определени чрез конкурс или станали първенци в международни средношколски олимпиади, обясни изпълнителният директор Боряна Кармонова:

“Еврика казваме за всички открити млади хора, които имат способности, които имат доказани изяви, постижения и това е своего рода да ги стимулираме”.

Магистърът по управление на Ай Ти проекти Здравко Донев, студент в Нов български университет е носителят на стипендията за постижения в овладяването на компютърните науки на името Джон Атанасов.

“Представям доста добре университета в последните няколко години като състезател по програмиране. Участвам, както  в Румъния, така и в България, но сега съм избрал  реализацията у нас”, коментира той.

Отличените младежи бяха приветствани от еврокомисаря Мария Габриел, която им пожела поредица от бъдещи постижения:

“Вие сте онези светли наследници на българските учени, благодарение, на които България е оставила отпечатък не само в историята на българската наука и научни изследвания в Европа, но и в Европа и в света. Пожелавам ви да носите това призвание с гордост”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *