post

В специален доклад, който се очаква да бъде публикуван в сряда, Европейската комисия ще предупреди страните членки, на ЕС, които позоволяват богати чужденци да получават тяхно гражданство или постпянно жителство на техна територия срещу големи инвестиции, че това носи много сероиозен риск от пране на пари, корупция и укриване на даъци, предаде Ройтерс.

Агенцията разполага с чернова на документа, в която се отбелязва, че единствените три такива страни от Евросъюза са България, Малта и Кипър.

Причината за безпокойството на ЕК, че България, Кипър и Малта не са изградили достатъчно механизми, които да не допускат мафиотски пари. Проблем за Брюксел са и различните правила, които позволяват на граждани от трети страни да получат разрешение за пребиваване. За Хърватия са нужни €15000, но в съседна Словения и Люксембург сумата набъбва до €5 млн.

Силни критики търпи и програмата на Португалия, която е доста либерална.

Европейската комисия посочва в доклада, че ще създаде група от експерти, които ще препоръчат до края на годината мерки за противодействие на рисковете, причинени от тези програми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *