post

През февруари 2019 година нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) стабилизира в историческо дъно от 6,5%, в рамите на еврозоната – в 10-годишно дъно от 7,8%, а в България остана за втори пореден месец в рекордно дъно от 4,7% – най-ниско ниво от 2000 година, откакто Евростат разполага с данни за нашата страна, предаде БНР.

Безработицата в ЕС остана без промяна на януарското рекордно дъно от 6,5% (най-ниско ниво, откакто Евростат стартира това месечно проучване през януари 2000-а година) спрямо 7,1% през февруари миналата година, докато в рамките на еврозоната стабилизира за втори пореден месец на ниво от 7,8% (най-ниско ниво от октомври 2008-а година) спрямо ниво от 8,5% година по-рано.

Според европейската статистика общо 16,012 млн. европейци, от които 12,730 милиона от еврозоната, са били без работа през втория месец на настоящата година, като спрямо януари е отчетено понижение на безработните в ЕС със 102 хиляди и в рамките на еврозоната – със 77 хиляди. Спрямо февруари 2018-а година общият брой на безработните европейци е спаднал с 1,469 милиона, от които 1,169 милиона в единния валутен блок.

Рекордно ниското ниво безработицата в еврозоната и в целия ЕС остава една от малкото добри новини и предполага, че забавянето на европейската икономика е малко вероятно да прерасне в скоро време в рецесия. Поне на теория много ниската безработица трябва да подкрепи потребителските разходи и респективно

Цялата статия четете в Parite.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *