post

 

ИКЕА откри изложбата „Нова форма на живот“, която е част от  кампанията „Нов живот за старите мебели“, организирана съвместно със стартиращата българска платформа за ъпсайклинг – reUse и Cleantech Bulgaria- бизнес мрежата за чисти технологии и зелен бизнес. На изложбата бяха представени реновирани мебели от ИКЕА, които могат да бъдат разгледани от 9 до 12 май в Gallery 2.0 Реновираните мебели ще се продават онлайн на https://shop.reuseapp.bg/ Половината от събраните средства ще покрият разходите за труд на реноваторите, а останалата половина ще подпомогне каузата на фондация „Проект Северозапад“.

 

 

По време на събитието бяха засегнати темите за кръговата икономика, както и ползите от процеса наречен upcycling. Главната идея на кампанията e постигането на промяна в отношението към ненужните мебели и опазването на природата. Подкрепяйки дейността на reUse, ИКЕА има за цел да представи нови ползи от повторното използване, рециклиране и отговорно управление на отпадъците.

 

reUse – българският стартъп за ъпсайклинг

 

Екипът на reUse започва своята дейност след участието си в най-голямото състезание за “зелени” стартиращи бизнеси – Climate Launchpad, организирано в България от Cleantech. reUse е първата българска цялостна платформа за ъпсайклинг, чиято мисия е да бъде креативна по природосъобразен начин. Ъпсайклингът представлява стъпка отвъд рециклирането, която вдъхва втори живот на вещите с цел намаляване на отпадъка. Целта на платформата е да повдигне осведомеността за реновирането на мебели, да развие нишата и да направи преизползването по-атрактивно и достъпно.

 

Тази изложба е част от инициативите на ИКЕА за по-устойчив начин на живот без отпадъци. ИКЕА лансира стратегията си за устойчиво развитие „С грижа за хората и планетата“и си поставя амбициозната цел да промени бизнеса си, индустриите в цикъла на производство и живота у дома за хората по целия свят. Част от ангажиментите, които ИКЕА поема с тази стратегия са:

 

  • До 2020 г. 100% от дървения материал в ИКЕА да е от устойчиви източници или рециклирана дървесина
  • До 2020 г. 100% от енергията, която ИКЕА използва да идва от възобновяеми източници
  • До 2020 г. компанията ще премахне пластмасата за еднократна употреба
  • След 2030 г. ИКЕА да използва само възобновяеми или рециклирани материали
  • След 2030 г. 100% от бизнеса да се ръководи от принципите на кръгова икономика

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *