post

 

Д-р Снежана Атансова стартира кампания срещу фалшивите уреди, представляващи потенциална заплаха за здравето на пациентите

Д-р Снежана Атанасова стартира кампания срещу фалшивите уреди, използвани в сферата на естетичната дерматология. Тя призовава обществото и колегията да не толерират употребата на такива уреди, защото те могат да бъдат не само неефективни и носещи лош имидж за съотвения специалист или естетичен център, но най-вече и опасни за здраветo. Д-р Атанасова, председател на Асоциацията на естетичните дерматолози в България (АЕДБ), приема това за своя лична кауза, за да защити правата на всички пациенти.

В последните десетилетия нарастващият интерес към естетичните процедури създаде условия за поява не само на много качествени уреди, но и на доста техни копия. Високата цена на оригиналната апаратура и пропуски в законодателството при регулиране пазара на медицинските изделия са причина това да се случва все по-често.

Световните производители инвестират огромни средства и време за научни изследвания и технически разработки, провеждат клинични изпитания, получават официални статистически проверени данни и отново финансират и препроверяват тези данни. И като резултат на усилията на пазара се пуска високотехнологично оборудване с доказана ефективност и безопасност. Фалшивият уред и неговите създатели нарушават тази практика и се превръщат в инструмент за нарушаване на един от ключовите принципи на лекарската етика – „Не вреди“.

Като пример за един от най-фалшифицираните уреди, д-р Атанасова дава ултразвуковия апарат Ултера, с който тя работи в своята клиника. Създаденият в Харвард иновативен уред е един от най-популярните в света неинвазивни апарати, който през годините се доказа и стана предпочитан за милиони хора по света, включително от холивудски знаменитости като Кортни Кокс, Дженифър Анистън, Ванеса Уилямс, Кристи Бринкли, Елизабет Хаселбек, Кати Лий Гифорд, Жаклин Лаурита, Адриана де Моура и много други.

Тази популярност беше причина на пазара веднага да се появят апарати-имитации с подобен дизайн, интерфейс и многообещаващи резултати. Но предвид сложността в устройството и начина на работа на Ултера, който се определя от специалистите като иновативен и високотехнологичен, едно копие не само, че не би могло да покрие същите резултати, а би се превърнало в потенциална заплаха за здравето на пациента.

Ултерапи е процедура, предназначена за лифтиране на тъкани, одобрена от FDA (Управление по санитарния надзор за качество на хранителни продукти и лекарства в САЩ) и допусната за работа в САЩ, Европа и Русия. Ефективността и високата степен на безопасност на Ултера са научно доказани. По целия свят са направени повече от 1 000 000 процедури. Микрофокусираният ултразвук на апарата прониква на различна дълбочина на кожата и подкожните тъкани – 1,5 мм, 3 мм, 4,5 мм, стимулирайки синтез на нов колаген в дермата и в SMAS (повърхностен мускуло-апоневротичен слой). По време на процедурата не се уврежда целостта на кожата. Патентованата технология Ulthera DeepSEE®, която притежава апарата, осигурява висококачествена визуализация на тъканите до 8 мм дълбочина. Като резултат след процедурите – тъканите са уплътнени и лифтирани, и без възстановителен период. Ефектът се запазва до 18 месеца.

„За повечето пациенти водещ фактор при избора е цената, въпреки че би трябвало, както и при избора на лекарство, основните критерии да бъдат безопасност и ефективност, защото все пак става въпрос за тяхното здраве. За съжаление много често в моята практика се натъквам на фалшиви уреди и последствията от тяхната употреба. Преди години, когато започнах работа с Ултера, в България нямаше друг такъв оригинален апарат. Днес те са вече два, но фалшификатите с подобни или същите имена са доста повече. Жалко е, че тази технология се компроментира с множество фалшиви уреди. И често се налага да обяснявам, че такава процедура не може да струва малко. Апаратът и консумативите са скъпа инвестиция. Тази процедура може да бъде извършвана само от лекар, който е преминал специално обучение. Софтуерът периодично се ъпгрейдва с нови протоколи. В основата на машината е патентованата технология DeepSEE ™, която позволява да се сканират тъканите на дълбочина до 8 mm. Всичко това и много други предимства липсват във фалшификатите“ – коментира д-р Снежана Атанасова.

Източник на част от информацията:

https://www.1nep.ru/articles/poddelka-apparatov-dlya-esteticheskoy-meditsiny/

 

Видео на процедура с Ултера, извършвана от д-р Атанасова в медицински център ATA-DERMA:

https://www.youtube.com/watch?v=UMpcQ-BOYho

http://www.ataderma.com

https://www.facebook.com/pages/ataderma/151499815022418?fref=ts

https://www.instagram.com/ataderma/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *