post

 

Всеки ден ставаме свидетели на скорострелното развитие на технологиите, а на пазара непрекъснато се появяват нови  модели. Това кара потребителите по-често да сменят телефона, лаптопа  и другите устройства, които притежават, много преди техният живот да е изтекъл. Една немалка част от употребяваната техника се пуска за повторна продажба. Въпреки че това е честа практика, доста хора остават скептични към това да купят смартфони, компютри или монитори втора ръка, например. В следващите редове ще потърсим отговор на въпроса изгодно ли е да купуваме употребяване техника, или по-добре е да инвестираме в нова. За целта ще сравним основните предимства и недостатъци.

Какви са предимствата?

Разбира се, едно от най-големите предимства е цената. Разликата в сумата, която ще платите за определен продукт, ако го вземете нов или употребяван, е значителна. Това Ви позволява да се сдобиете с нов модел телефон или лаптоп на достъпна цена. Така едновременно пестите, но получавате добри функционалности.

Имате голяма възможност да избирате между различни модели. Ако сте от хората, които държат повече на практичността, отколкото на това да сте притежател на последен модел, то може да избирате от голям асортимент техника втора ръка. Така лесно ще намерите подходящото устройство, което да отговаря на изискванията Ви и да не надхвърля сумата, която сте склонни да отделите. А спестените пари може да  инвестирате в нещо друго – пътуване, нова кола или да ги пуснете в касичката прасенце.

Освен това, може би изобщо не се нуждаете от последния лансиран модел. Много често производителите пускат на пазара телефон или лаптоп, който се води нов модел, но разликата в характеристиките, сравнена с предходния модел е почти незабележима. Обикновено са подобрени един или няколко параметъра, а новостите идват от визията.

Още една важна причина, по която си струва да закупите употребявана техника е, че по този начин помагате да се редуцира прахосването на ресурси и намалявате отпадъците, които се изхвърлят в природата. Не е нужно да сте яростен природозащитник, за да осъзнаете, че да оставите стария си телефон да стои в шкафа или да го изхвърлите,  няма да бъде от полза за никого.

Какви са недостатъците?

Когато говорим за недостатъците, една от основните причини, която спира хората от подобна покупка, обикновено е страхът да не попаднат на нелоялен търговец, който да им продаде некачествена стока. Тези притеснения са основателни особено когато избирате да пазарувате от неспециализани сайтове, които предлагат много ниски цени. Нерядко накрая ще се окажете измамени и разочаровани. Затова специалистите препоръчват да се доверите само на сайтове или физически магазини, които имат добра репутация. Те винаги подбират и проверяват техниката, която продават и предоставят на клиентите реална информация за нейното състояние.

Вторият недостатък е, че не винаги може да проверите дали всички работи изрядно преди да купите продукта. Ако дефектът не е очевиден, може да мине известно време преди да се прояви. В този ред на мисли не може да сте напълно сигурни колко продължително време ще използвате техниката, която сте купили.

Друг недостатък е, че в повечето случаи не  може да се възползвате от гаранция. Когато купувате употребявани телефони, например, е съвсем възможно фабричната гаранция вече да е изтекла. Това означава, че ще се наложи сами да покриете стойността на ремонта, ако се наложи. Важно е да отбележим, че  някои търговци на техника втора ръка предлагат гаранция на продуктите, така че потърсете и проучете внимателно, преди да купите.

Струва ли си?

Покупката на техника втора ръка крие известни рискове, но само в случаите, когато не сте ги преценили. Струва си да вземете употребявана техника, ако изберете подходящ продукт, вземете го от доверен търговец като Izot Computers и сте направили предварително проучване.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *