post

Безопасността при шофиране трябва да е на високо ниво както за вас, така и за децата ви. Трябва да внимаваме при избора на детското столче за кола, за да може освен безопасност, да осигурите и комфорт на малчуганите, докато трае пътуването.

 

Кои са най-често срещаните модели детски седалки за кола

 

На пазара ще откриете изключително много видове, но нека обърнем внимание на основните модели:

 • Такива, които се монтират обратно на посоката на движение – това е най-сигурния и безопасен стол, защото силата при спирачки се поема от гърба и не се получава камшичен удар. Препоръчително е да се използват възможно най-дълго или поне докато бебето навърши 15 месеца. Монтирано така, то осигурява най-висока степен на защита както по време на пътуването, така и при пътно произшествие;
 • Модел, монтиран по посока на движението – те са за по- късна възраст, защото в случай на инцидент , столчетата с колани биха навредили на по-малкото и неукрепнало дете. Препоръчва се да изберете столче с възглавница, която поема силите на удара и доказано осигурява до 40% по-голяма безопасност. 
 • Комбинирани столчета – могат да са обърнати и в двете посоки, като за целта може да се завъртят на базата или да се откачат и преместят в нужната позиция. 
 • Кош за новородено – не е разрешено да се ползва, защото в легнала позиция или без колан детето не е обезопасено. Предлагат се модели на столчета за кола, които имат напълно легнала позиция, но тя се ползва само за бебешката количка.  
 • Бустър седалки – подходящи за по-големи деца от 15 до 36 килограма. Основната им е цел е да повдигнат детето до такава степен, че то да може да използва обезопасителният колан на автомобила. Забранени са в повечето държави, защото не обезопасяват тялото на детето по никакъв начин. 
 • Изофикс система за сигурност – качествените столчета за кола предоставят тази допълнителна система, която прави пътуването още по-безопасно. Ако търсите най-доброто, то определено се възползвайте от нея.
 • Столчета с опция сън – ако често ви се налага да изминавате дълги разстояния с автомобила, добре е да изберете модел, които има функцията за сън. При нея, с помощта на специална ръчка, столчета става в по-легнало положение и допринася за удобството по време на дрямката, но за съжаление са за по- малките деца. 

Столчета за кола

Как да изберем според килограмите на детето

 

Има специален закон, който задължава употребата им. Според възрастта и килограмите на вашите малки пакостници, моделите се променят.  В зависимост от теглото на децата ги разделяме на следните групи и килограми:

 • 0+ – от 0 до 13 кг;
 • 0/1 – от 0 до 18 кг;
 • 0/1/2 – от 0 до 25 кг;
 • 1 – от 9 до 18 кг;
 • 1/2  – от 9 до 25 кг;
 • 1/2/3 – от 9 до 36 кг.

Имайте предвид, че модели, които обхващат по-малък диапазон са по-сигурни. Освен спазването на закона, обаче, има и нещо друго, което е изключително важно, а именно монтажа. Ако не е монтирано правилно, то дали размерите му са точните нямат никакво значение. Неправилно монтираното столче е равностойно на липсващо такова.

Съвети за избора от Rayatoys

Съобразете се с нуждите на детето, но не подценявайте и вашият комфорт по време на пътуването с него. Изберете най-доброто, а ако изборът ви затруднява, обърнете се към някой от специалистите на Rayatoys. Така ще спестите време и нерви, като в същото време ще закупите най-добрият продукт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *