post

Кризата COVID-19 и глобалната пандемия, парализирала света, се отразяват негативно на всички сектори в България. Една от сферите, в които вредите ще бъдат най-минимални, е информационните технологии.

Софтуерната индустрия е по-устойчива на различни кризи. Финансовата криза от 2008 г. даде силен тласък на България да се превърне първо основна технологична ауторсинг дестинация. Благодарение на качеството, което успяха да предоставят някои компании, те се изградиха като развойни звена.

Сега, в условията на пандемията и блокадата покрай коронавуриса, IT секторът продължава да търси нови хора. Това е и индустрията, която успя да защити служителите си и да пренесе работата почти стопроцентово дистанционно.

Блокирането на голяма част от физическата икономика изкарва на преден план дигиталната, което е златна възможност за всички технологични компании да развиват своя бизнес. Добър пример за това е гейм индустрията, която в момента заедно с видеострийминга бере плодовете на карантината. Не за всеки в България е известно, че страната ни разполага с пъстър списък от разработчици на видеоигри.

Едно от първите големи имена, които стъпват в София, е френският Gameloft, който е сред водещите създатели и издатели на мобилни заглавия. Това става в края на далечната 2004 г. и сега повече от 15 години по-късно местното звено разполага с над 200 служители. През този период „Геймлофт България“ става едно от водещите студиа във френската група.

Цялата статия е достъпна ТУК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *