post

Всеки иска колата му да му служи дълго. Особено, ако сте се сдобили с мечтания автомобил, със сигурност полагате безброй грижи, за да го запазите в отлично състояние възможно най – дълго време.

Разбира се, редовните прегледи са от съществено значение. И все пак това машина и се налага да се сменя някоя и друга част. В случай, че пред вас стои задачата да намерите най – качествените и на достъпни цени части, да получавате компетентно обслужване и да имате професионален консултант, тогава е сигурно, че трябва да се обърнете към експертите от Sauto авточасти.

В онлайн магазина на Sauto авточасти ще намерите изключително голямо разнообразие на филтри, масло, амортисьори, съединители, кабели свещи, спирачни дискове, ангренажен ремък ролки, накладки, ремъци и редица други авточасти. Магазинът предлага висококачествени оригинални и алтернативни авточасти от водещи производители, а консултантите ще ви помогнат в избора на правилната за вас и вашата кола.

Но наред с това ще ви предложим и няколко съвета за поддръжка и за това, как да удължите живота на колата си.

Ако купувате нова кола, бъдете търпеливи в първите карания

Купихте си мечтаната кола и сега искате да издържите възможно най-дълго в отлично състояние. Ето някои неща, които трябва да запомните, след като я изкарате от магазина.

По време на пробния период, обикновено първите 1 500 – 1600 км, не се изкушавайте да вдигате висока скорост, а дръжте до тази, препоръчана от производителя на вашия автомобил.

Избягвайте тежки товари, като теглене на ремарке, каравана или да претоварвате багажника.

Не позволявайте новата ви кола да работи на празен ход за дълго време – това е добър съвет за нея, но в началото. Налягането на маслото, генерирано по този начин, може да не изпраща масло до всяка част от вашия двигател.

Използвайте само леко до средно ускорение, като поддържате оборотите на двигателя под 3 000 през първите няколко часа шофиране.

Не форсирайте двигателя на колата си по време на стартиране. Така ще избегнете бързо износване на двигателя, особено ако навън е студено.

Ускорете бавно, когато започнете да шофирате. Най-много износване на двигателя и задвижващия механизъм се случва в първите 10 до 20 минути работа.

Загряването на двигателя, като го пускате на празен ход, не е добра идея. Двигателят не работи при максимална температура, което води до непълно изгаряне на гориво, отлагания на сажди по стените на цилиндъра, замърсяване на маслото и в крайна сметка повредени компоненти.

Избягвайте да шофирате с високи скорости и да ускорявате бързо, особено когато навън е много горещо или много студено. Подобно поведение при шофиране ще доведе до по-чести ремонти.

Поддържайте живота на гумите като шофирате внимателно и спазвате ограниченията, особено при тежък терен. Избягвайте рязкото спиране и резките завои, дупки и препятствия по пътя.

Когато завъртите волана си, не го дръжте в крайно дясно или ляво положение за повече от няколко секунди. Това може да повреди помпата на сервоуправлението.

Не зареждайте от съмнителни бензиностанции. Уверете се, че горивото е на реномирана марка или на верига, на която имате доверие, че има контрол върху качеството и се следи за чистотата на горивата.

Изберете добър автомобилен застраховател

Понякога, колкото и да сте внимателни, се случва инцидент и ще се наложи да прибегнете до застрахователя си. За да сте сигурни, че автомобилът ще бъде обслужен компетентно, че ще бъдат покрити разходите, изберете надежден застраховател.

Водете дневник

Когато сменяте някаква част или течност (масло на двигателя, спирачна течност, антифриз….), записвайте си кога и на колко километра сте го направили. Така, когато се налага следваща смяна, ще знаете точно кога да го направите.

Ако не я карате

Ако няма да използвате колата си повече от месец, създайте условия, за да предотвратите ненужни повреди и ремонти. Уверете се, че е на защитено място, където няма опасност за нея, покрийте я, в случай на градушка или силен сняг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *