post

За всички е ясно, че владеенето на чужди езици отваря много врати и разкрива нови възможности. Език могат да учат не само децата, но и възрастните. И ако имате такова желание никога не е късно да го осъществите. Можете например да разгледате предложенията на Езикова школа Омега, която предлага онлайн курсове по английски, немски, френски, испански, италиански, руски и български език за всички възрасти.

 

Защо е нужно да знаем чужд език

 

Владеенето но чужд език е богатство, което можете да използвате при пътуванията си зад граница. Ако знаете дори само няколко думи от езика на страната, която ви предстои да посетите, ще ви е много по-лесно да комуникирате и дори да откриете нови приятели. Още по-голямо става значението на езика, ако имате намерение да започнете работа в чужбина. Важна промяна в живота, за която езиковите ви умения могат да ви бъдат само от полза. При децата научаването на един или два чужди езика още в училищна възраст може да окаже решаващо значение за бъдещото им развитие. 

 

Коя е най-подходящата възраст за учене на чужди езици

 

Едва ли има две мнения по въпроса за ползите от изучаването на чужди езици, но коя е най-подходящата възраст да се започне това важно начинание? Отговор на този въпрос дава ново мащабно проучване в Бостън. То е проведено след шестстотин хиляди човека от три висши учебни заведения в града. Резултатите показват, че осемнадесет години е възрастта, в която човек достига най-доброто ниво във владеенето на чужд език. Установено е още, че оптималната възраст за започване на изучаването на различен от майчиния език е десет години.

 

Какви са ползите от ранното чуждоезиково обучение

 

Съществуват различни мнения по въпроса от каква възраст да започнем да запознаваме детето с чуждестранни думички. Едни родители смятат, че е добре това да стане, когато детето навърши една година. Други обаче са на мнение, че тогава е твърде рано и може да се обърка детското когнитивно развитие. Истината е, че няма точно дефинирана начална възраст за стартиране на чуждоезиковото обучение. Но ранните занимания с чужд език всъщност обогатяват детското развитие с голямото разнообразие от нови песнички, игри и приказки. Освен това, те са предпоставка за развитието на социални умения и постигането на по-добри академични резултати в по-късна възраст.

 

Според привържениците на теорията, че детето трябва да изучава език от най-ранна възраст (0-3 години) това е периодът, в който се запомня най-бързо и лесно в процеса на игра, гледане на филмчета и слушане на песни. 

 

Други преподаватели смятат, че детето трябва да започне да изучава чуждия език не по-рано от седемгодишна възраст, защото на тази възраст то говори правилно майчиния си език, може да се справя по-лесно с поставените му задачи и да изучава съзнателно избрания език.

 

Учене на чужди езици в зряла възраст

 

Много проучвания потвърждават, че способността за изучаване на граматика е най-силна в детството, остава на добро ниво в тийнейджърските години и спада с навършването на пълнолетие. Но практиката показва, че по-възрастните курсисти също могат да се справят добре. Изучаването на чужд език в зряла възраст всъщност е много полезно, тъй като влияе много добре на мозъка и в бъдеще може да предотврати развитието на деменция. 

 

Независимо от влошените способности за учене след осемнадесет годишна възраст, при силен интерес и желание, можете да се справите успешно с тази задача. В програмата на всеки курс за възрастни са заложени часове за разговори и практически знания, използват се най-съвременни методики на обучение от опитни и квалифицирани преподаватели.

 

Шансовете ви за успех значително се увеличават, ако решите да допълните заниманията в класната стая с пътуване в чужбина – до страна, в която говорят избрания от вас език.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *