post

За да отговорим на този въпрос, най-напред трябва да разберем какъв капитал е необходим за стартиране на бизнес с гъби и какви са условията за постигане добри резултати. Това обаче зависи от редица фактори, припомнят от Fermerite.com. 

Например, един от най-важните е методът на отглеждане на гъбите. Той може да бъде автоматичен или ръчен. Ръчният метод включва отглеждането на гъби в торби. Предимството на този метод е максималната сигурност на продукта срещу инфекция и ниската инвестиция за начален капитал. Но пък за сметка на това трудът е в повече – от подготовката и пълненето на торбите с компост или субстрат, до редовните грижи за всяка торба поотделно.

В случай че можете да си позволите да инвестирате малко повече пари в развитието на бизнеса, може да закупите специални брикети, които значително ще улеснят работата ви и бързо ще се изплатят. Те имат значително предимство пред торбите, тъй като много са лесни за инсталиране и най-важното – ще се радвате на бързи резултати. 

Разликата между двата метода за отглеждане на гъби не е много голяма, но с втория можете да спестите доста усилия и да изкарате по-бърза печалба.  

Каква печалба да очакваме от бизнеса с гъби?

 

Ако сте направили всичко правилно и сте създали добра система за отглеждане на гъби, вашият бизнес може да се окаже впечатляващо рентабилен. Печалбата се увеличава експоненциално, в зависимост от обема на производство, като крайният резултат достига 200-250%. 

Трябва да се отбележи, че първите стъпки могат да не са много успешни и дори да доведат до известна загуба или по-малка печалба от очакваното – например само около 20-30%. Но след като придобиете необходимия опит, то средната рентабилност на вашето производство ще бъде приблизително 60-70% . Конкретните цифри са обвързани най-вече с методите на отглеждане и инвестицията в оборудването. Ако не притежавате достатъчно начален капитал, може да стартирате с ръчния метод, увеличавайки производителността след първата печалба. По този начин значително ще намалите риска от загуба на инвестиции в самото начало и безопасно ще достигнете по-високи печалби.

И за финал, нека уточним всички етапи за стартиране на бизнес с гъби, които следва да планирате много внимателно:  

  • Да разполагате с подходящо помещение, в която ще се отглеждат гъбите;
  • Да си осигурите необходимите суровини и качествено оборудване за поддръжка на оптимални нива на осветеност и влажност в работното помещение – някои производители използват специални камери, в които се поддържа постоянен микроклимат, съобразен със съответния етап от развитието;
  • Да предвидите контейнери за готовата продукция;
  • Да обмислите подходящи методи за доставка на продукцията до клиентите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *