post

„В последно време Интернет е „изпъстрен” със заглавия и статии за едва ли не животворната и чудодейна полза от лененото масло. Всеки втори експерт по отслабване уверява, че този „вълшебен” продукт е същински „склад” на полезни вещества, а само една супена лъжица масло от ленено семе, изпита на гладно, повишава бързината на реакциите, подобрява дейността на главния мозък, зрението, паметта, състоянието на кожата и косата, понижава кръвното налягане и много други.

Също така в Мрежата битува мнението, че лененото масло е много ефективно в борбата с наднорменото тегло. „Истината обаче е, че всичко изредено по-горе е само отчасти вярно. А към стапянето на подкожната мазнина маслото от ленено семе въобще няма никакво отношение”, казва д-р Олег Иришкин – специалист по спортна медицина и спортна диетология.

Малко, разбира се, е полезно, тъй като съдържа незаменимата мастна киселина от групата Омега-3, а именно алфалипоева киселина. Тя е необходима за антиоксидантната защита на организма, използва се за профилактика на атеросклерозата и подобрява обмяната на веществата. Обаче няма нито едно потвърждение, че употребата на ленено масло спомага за стапянето на подкожната мазнина. Намаляването на мастната маса на тялото е много трудоемък процес, който включва в себе си множество елементи: общо понижаване на калоричността на хранене; баланс на белтъчините, мазнините и въглехидратите; получаване на необходимите микроелементи като триптофан, хром, селен, цинк и т.н.

Също така на организма са му необходими достатъчно незаменими мастни киселини, които се съдържат само в мазната риба, както и много други компоненти на храненето. Изводът е, че употребата само на ленено масло няма да доведе до понижаване на теглото, колкото и усилия да полагаме в любимия ни фитнес клуб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *