post

Диванът е най-голямата мебел в една всекидневна стая, затова е и първото нещо, за което потребителите мислят, когато започнат да го обзавеждат. Понякога хората могат да влязат в една стая и това, къде да бъде поставен диванът е като че очевидно. Но има и ситуации, в които това съвсем не е лесна задача. И започват въпросите. Има ли правила за поставяне на дивана и меката мебел? Има ли значение дали има ъглов диван или обикновен?  Като общо правило диванът трябва да е обърнат към фокусната точка, но ако няма естествена фокусна точка, какво трябва да се направи?

Ето няколко съвета за позициониране на дивана, които могат да помогнат.

Преценка на баланса

Всеки път, когато се подреждат мебелите в една стая, трябва да помисли за баланса. Когато твърде много визуално тежки неща са от едната страна на стаята, цялото пространство изглежда небалансирано. Тъй като диваните обикновено са големи по размер, те заемат доста визуално пространство. Това означава, че изискват предмет, който да е с еднакво тегло срещу тях, за да балансират помещението. Затова не е чудно, че дизайнерите препоръчват да се поставят два стола, поставени точно срещу дивана. Заедно столовете балансират теглото на дивана.

 

Човекопотокът в стаята

Диваните са големи мебели, затова и мястото, където са поставени, може да окаже голямо влияние върху потока от движение в стаята. Значение има колко човека живеят в жилището, за какво се използва холът, има ли зони. Човек никога не трябва да се чувства неудобно, минавайки покрай  мебелите или през стаята и да има усещането, че всеки момент ще се спъне. Важно е да има поне половин метър между масичката за кафе и дивана, както и между дивана и фотьойли, табуретки или столове.

Помещението трябва да „диша“

Много често хората си мислят, че ако сложат дивана до стената само ще спечелят пространство. Всъщност това съвсем не е така. Да, факт е, че в много жилища това се налага ограничения на размера, но в повечето случаи има място за леко отдръпване на дивана от стената. Удивително е каква разлика може да има, когато той бъде поставен на около половин метър от стената.

Идеално разположение

Идеално разположение е това, което отговаря най-добре на стила, начина на живот и поведение на потребителите.

Пред прозорец: Диванът, поставен пред прозорец може да изглежда страхотно, стига задната част на дивана да е относително ниска. Просто не трябва да се забравя да се оставите празнина от около 30-40 см, за да има „въздух“ в стаята и да има възможност прозорците да се отворят.

Срещу прозорец: Ако в стаята има хубав голям прозорец, е добра идея да се постави диванът та, за да може хората да се възползват от страхотната гледка и природния архитектурен елемент.

С лице към камината: В повечето стаи, където има камина, тя е фокусна точка. Логично е диванът да се постави там, за да се наслаждават Тъй като винаги искате да поставите мебели обитателите на атмосферата.

Срещу друг диван: Тъй като визуалният баланс е много важен, няма по-добро място за поставяне на диван, отколкото да гледа към друг, за предпочитане съвпадащ, диван. В малките стаи това обикновено не е възможно, но в по-големите помещения, където може да се побере, това е оформление, което си струва да бъде разгледано.

Пред врата: Това е опция, но само ако е направена от опитен дизайнер. Като общо правило не всеки иска да постави диван пред врата, защото не искате да го блокира и не искате хората да влизат, връхлитайки на задната част на дивана. Ако обаче има достатъчно място и задната част на дивана има хубава тапицерия, тази опция може да се окаже много добра.

В средата на стаята: Това е още едно решение за професионалистите в дизайна и дизайнерите, които поемат риска. В големите стаи диванът или кушетка без гръб е идеален за зониране на стаята и създаване на кът за разговор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *