Новини

Съвети как да изберете обзавеждане за детска стая, което децата харесват

Когато дойде време за обзавеждането на детската стая , голяма част от родителите изпитват притеснения дали ще успеят да създадат безопасна и едновременно с това функционална и красива среда, в която малките да чувстват удобно и уютно.

6 съвета, които ще ви помогнат при обзавеждането на стаята на детето

Имайте предварителен план

Наистина, много е вълнуващо да влезете в магазина и да се спрете на красиво изглеждащите, цветни и забавни детски мебели, които са грабнали погледа ви веднага. Но дали ще са подходящи за пространството, с което разполагате? Дали отговарят на възрастта на детето ви и дали то ще може да ги ползва дълго?

За да сте сигурни, че мъничето ще харесва своята стая, отделете няколко минути (или часове) от времето си, за си съставите предварителен план и да откриете баланса между наличното пространство, нуждите на малчо и типа мебели, които бихте искали да са част от обзавеждането на стаята му.

Изберете водеща тема

Не забравяйте, че обзавеждате не вашата стая, а тази на детето. А децата, особено ако са по-малки обичат супергерои, принцеси или имат любими анимационни или филмови герои. За да ги направите щастливи, се допитайте до тях както за цветовете, които искат да присъстват в стаята им, така и за темата, в която искат да бъде обзаведена. Разбира се, това не означава, че трябва да изпълните всичките им желания, но поне ще добиете представа какво харесват и какво не.

А ако още са съвсем мънички и още не могат да изразят пристрастията си, можете да разгледате пълните комплекти за обзавеждане на детска стая. Повечето производители предлагат много пъстри и забавни детски мебели, които се харесват както на най-мъничките дечица, така и на по-големите им батковци и каки.

Помислете за многофункционалността

Децата растат с много бързи темпове и изключително бързо  надрастват и дрехи, и играчки, и мебели. За да не трябва да сменяте обзавеждането на детската стая през година – две,  не е зле да подходите практично и да потърсите мебели, които могат да се трансформират. 

Дайте приоритет на безопасността

Да обзаведете детската стая с красиви, но недотам безопасни мебели е последното нещо, което бихте искали, нали? Ето затова, преди покупката трябва да обърнете специално внимание какви бои и лакове са използвани при изработката им и дали нямат остри ръбове, на които децата биха се наранили.

Не забравяйте за качеството и издръжливостта

Няма да сгрешите и ако обърнете внимание както на материалите, така и на качеството на изработка на детското обзавеждане. Защото тъкмо от тях зависи както колко ще са издръжливи мебелите, така и безопасността на децата. 

Ако търсите нашето мнение, то ние ви съветваме да се спирате на обзавеждане за детска стая изработено от естествено дърво или ламинирано ПДЧ , тъй като тези материали са здрави, издръжливи и могат да понесат голямо натоварване (скачане по леглата, удари и какво ли още не). Що се отнася до тапицериите на леглата, добър избор са тапицерии изработени от синтетични влакна, тъй като се поддържат и почистват лесно (а това е нещо, което ще ви е от голяма полза).

Обзаведете стаята според нуждите и възрастта на детето

Всъщност, това е най-важният съвет, който можем да дадем. И сами знаете, че нуждите на бебетата и малките деца се различават от нуждите на тийнейджърите. Така например, ако обзавеждате стая за малко дете е добре мебелите да са ниски и удобни за достигане от детето. За малки деца е препоръчително да избирате по-цветни и забавни мебели. Отличен избор например биха били двойните легла с пързалка, леглата във формата на любими герои, коли, леглата с балдахин за малките госпожици и т. н., и т. н.

Ако обзавеждате тийнейджърска стая обаче ви препоръчваме да се консултирате със самия тийнейджър и да се спрете на мебелите, които младия господин или госпожицата харесват. Така ще си спестите неприятностите и ще обзаведете стаята по начин, който със сигурност ще се хареса на младежите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *