post

Попитахме TeamClean.bg колко често е добре да перем килимите, тъй като в мрежата циркулира информация, че над 90% от хората не се грижат за чистотата на подовите настилки в достатъчна степен.

 

Както и очаквахме, те потвърдиха това, като също отговориха, че хората масово не спазват добра хигиена при поддържането на подовите настилки. Действително, това не е по вина на средностатистическото домакинство, тъй като малцина разполагат с  време за пране на килими в София.

А колко често е достатъчно често

Всичко зависи от това колко интензивно ползвате едно жилище, както и какви са навиците ви. Така например, ако влизате с обувки, ако често имате гости, ако имате домашни любимци и ако килимите са по-пухкави, тогава почистването трябва да се извършва по-често.

 

В същото време, ако сте от по-заетия тип хора и по цял ден на работа, ако само се прибирате за да спите там, ако нямате домашни любимци и не посрещате често гости, тогава може да се поддържат килимите ви и с по-рядко пране.

 

Като златно правило обаче се споменава прането веднъж на 6 месеца. Да, можете да разтеглите срока до 9 месеца например, в случай, че ползвате жилището по-внимателно, но все пак по-рядко от това би било прекалено. Ако пък имате домашни животни, може дори и 6 месеца да са твърде дълъг период от време.

Ако имате домашни любимци

Ако имате у дома куче или котка например, TeamClean.bg съветват да перете килимите много по-често, например на 3 месеца един път. Това може и да ви се вижда като прекалено много ангажименти, но имайте предвид, че домашните любимци създават необходимите за това обстоятелства.

 

Доказано е, че в жилища, в които се отглеждат кучета и котки, количеството на акари в килимите е 2 или 3 пъти по-високо, дори и при нормално почистване. Причината за това е, че козината, която пада по килимите е едно от любимите лакомства на акарите и това създава идеални условия за тяхното размножаване.

 

Освен това, несъмнено сте забелязали, че там където има домашни любимци, миризмата в жилището е различна. Както сме казвали и друг път, именно килимите са основният виновник за лошата миризма у дома.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *