post

 

Износването на отделни детайли и възли в автомобила е различно, защото зависи от специфични въздействия и натоварвания.

Като фактори за износване могат да се посочат условията на експлоатация, начинът на шофиране и конструктивните особености на автомобила. Чести са и случаите, когато причина за по-бързото износване са некачествените резервни части.

След продължителна експлоатация на автомобила е нормално износването на елементи, детайли и системи и това налага подмяната на компрометираните авточасти с нови.

 

Кои авточасти се търсят най-много?

 

Обикновено търсене на резервни авточасти се налага най-вече при случайни обстоятелства като повреда на фар, огледало, стъкло; огъва се броня, врата и др.

Честа подмяна се налага при частите по ходовата част и окачването поради износването и по-голямото натоварване при шофиране по неподдържани пътища.

Изключвайки извънредните обстоятелства, можем да отнесем към най-търсените авточасти следните:

Спирачни накладки

 

Поради бързото им износване, накладките на спирачките са сред най-често сменяемите експлоатирани части, а от тях зависи успешното спиране на автомобила. Износи ли се покритието им, основата на накладката започва да се трие по диска. Това не само крие риск, но може и да доведе до смяната на спирачния диск. Какъв ще бъде срокът на експлоатация на накладките зависи от начина на шофиране, условията и качеството им.

Маслен филтър

Ролята на масления филтър е да задържа частиците от смазочното масло. След известно време замърсяванията се натрупват, той вече не пречиства ефективно и трябва да се смени. Съветът на експертите е да се сменя при подмяна на маслото, което става на около 15-30 хил. км.

Въздушен филтър

За да работи ефективно двигателят, много е важно въздушният филтър да бъде чист. В противен случай подаването на въздух към двигателя ще бъде трудно и ще падне налягането. Когато въздушният филтър се замърси след определено ниво, мощността на двигателя ще се промени. Освен това, замърсяванията ще започнат да постъпват и в двигателя и постепенно могат да го разрушат.

За колко време ще се замърси въздушният филтър зависи от условията на експлоатация, като градското шофиране ускорява процеса.

Амортисьори

Като част от окачването, амортисьорите търпят голямо натоварване, поемайки основните удари, особено при шофиране по неравни пътища. От това дали ще работят стабилно зависи и износването на гумите, трансмисионният вал и лагерите на главините.

Ако чуете шум на потропване, усетите вибрации или нестабилност на автомобила, вероятно става въпрос за износени амортисьори.

Кормилни накрайници

Те са важен елемент от кормилната система и до голяма степен определят комфортното управление и безопасността при пътуване.

Кормилните накрайници се износват по-бързо при шофиране по неравен терен. Започва да се усеща занасяне на колата и луфт във волана, да се чува чукане. Това е знак за износването им и належаща подмяна.

Ангренажен ремък и верига

При правилно поставяне и експлоатиране, ангренажните ремъци издържат около 60 хил. км пробег, а веригите – два пъти повече. При всеки признак за износване трябва да се сменят, за да не се скъсат и да доведат до сериозен ремонт на самия двигател.

За да работят добре ремъците, по тях не трябва да има масло и замърсявания, трябва да са опънати правилно и ролките и обтегачите да са в добро състояние.

Аксесоари

Има голямо търсене и на различни автоаксесоари, които се амортизират бързо или се чупят, в зависимост от предназначението си. Към тях отнасяме тасове за джанти, чистачки, огледала, стелки, кори под двигателя, подкалници и др.

Откъде е добре да  закупим авточасти?

 

Дори и да притежавате сравнително нов автомобил, рано или късно настъпва момент, когато се налага да се направи ремонт или да се смени някоя част. В такива случаи има няколко възможности за закупуване на необходимата авточаст:

Класически магазин за авточасти

Въпреки че във физическия магазин невинаги може да се открие богат асортимент, много хора проверяват първо там, особено ако магазинът е специализиран за конкретна марка автомобили. Много често обаче частта не е в наличност, цените са по-високи от тези в онлайн магазините, а и търсенето от магазин в магазин отнема доста време. Като предимство се отчита, че може да направите визуален оглед и проверка на място.

Директен вносител

Пазаруването от онлайн автомагазин е по-удобно, дава възможност за по-богат избор, спестява време, а нерядко и средства. Важното е да попаднете на директен вносител, което ще ви осигури предимства като гарантирано качество, бърза доставка и  конкурентни цени.

Сервиз

Ако разчитате на доверен сервиз, ще си спестите време и усилия за търсене на необходимата част. Сервизната услуга ще я оскъпи, но пък можете да разчитате на професионална преценка.

Автоморга

Авточаст втора ръка е за предпочитане само ако карате много стара кола, за която вече не се произвежда съответната част.

Като най-подходящ източник да се снабдите с резервна част си остава директният вносител, защото с пазаруването от фирма, която внася части за коли, ще си спестите разходи, осигурявайки си доказано качество.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *