post

Движението по пътищата става все по-натоварено, а средностатистическата компетенция и грамотност на пътя както на водачите на автомобили, така и на пешеходците – все по-ниска. Комбинацията от тези два фактора съвсем естествено води до повишаване честотата на ПТП. 

Вероятността да се окажем страна по ПТП дори и да не сме шофьори съвсем не е малка, така че всеки трябва да има поне минимални познания как да реагира. Ако сте пешеходец, който спазва всички правила за движение, но все пак се е оказал засегнато лице, най-доброто, което можете да направите, е да запазите самообладание, да се уверите, че здравето и живота на останалите участници не са застрашени, да позвъните на полиция или КАТ, ако имате съмнения, че водачът на автомобил е в неправоспособно състояние, както и да се обърнете към добър адвокат при ПТП, ако сте понесли имуществени или неимуществени вреди.

Ако страни по ПТП са водачи на две превозни средства, процедурата е относително ясна. В случай че няма сериозни щети по автомобилите, водачите и пътниците са непокътнати и вината е споделена, можете просто да съставите импровизиран протокол на място, в който да уредите съответното обезщетение или да декларирате отказ от такова. 

Съществува и стандартизирана бланка, наречена двустранен констативен протокол (ДКП), като копие от документа следва да остане при всяка от страните. След попълването ѝ на място, лицата имат точно определен срок, в който да се явят пред застраховател и да уредят материалната част на въпроса.

Ако се окажете в ситуация, където вашите права са погазени и вие сте потърпевш, или пък последиците от ПТП са се оказали фатални, задължително се обърнете към полиция и КАТ още на самото местопроизшествие. В случай че ви трябва правна помощ, задължително се консултирайте с адвокат – услуга, която вече е достъпна онлайн само с попълването на форма за контакт, обаждане или изпращане на съобщение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *