post

Всяка стопанска единица, която работи с клиенти, разчита на маркетингови похвати, независимо дали е наясно с този факт. От малките магазинчета в отдалечените села, които се базират на концепции за “реклама от уста на уста” и ексклузивност, до големите онлайн брандове, които се борят за по-разпознаваемо Интернет присъствие чрез реклама в социалните медии, оптимизация на сайтове и други.

Но как да постигнете успех чрез прецизно привличане на клиенти и задоволяване на конкретна тяхна осъзната или неосъзната потребност? Как да се отличите от конкурентите си и да изкомуникирате правилно с аудиторията своето уникално предложение за продажба?

В основата на работещия маркетинг, независимо на кой стадий се намира и по кой рекламен канал се реализира, са залегнали универсални похвати за успех и релевантност. Ето и някои от най-важните измежду тях.

Познавайте добре клиентите си и им показвайте ежедневно, че работите за тях

Няма бизнес, който да обслужва нуждите на всички, затова първата стъпка на всяка една компания е да дефинира аудиторията си и да я опознае максимално добре, за да може да комуникира ефективно с нея и да ѝ въздейства с цел направа на покупка или изпълняване на друга маркетингова цел.

Веднъж спечелили доверието на потребителите на вашия продукт или услуга, не го предавайте. Убедете хората, че ги цените и разбирате, като печалбата е просто вторичен ефект от смислените отношения, които сте си изградили.

Бъдете автентични – осъзнавайте конкурентните предимства и лимитите си

Колкото и “захаросана” материя да е маркетингът, не винаги абсолютното изтъкване на предимства работи успешно. Напротив – аудиториите вече се приучиха към клишираните фрази и започнаха да не откликват, а да търсят нещо по-истинско и реалистично. 

Затова, не изтъквайте плюсове, които нямате. Стремете се към откровеност, не се колебайте да признавате грешките си и да поемате отговорност, когато е възможно. Парадоксално, но понякога това може да е най-полезният ви ход и да ви представи в положителна светлина, вместо да ви донесе негативи.

Експериментирайте, измервайте, анализирайте, следете конкуренцията – само така ще откриете печелившата за вашия бизнес формула

Няма един и същи успешен маркетингов микс, който да бъде приложен универсално към всички бизнеси и браншове. Напротив – трябва да вложите много време, ресурси и енергия, за да откриете какво е “вашето”.

Съветът е на първо време да откриете фирми със сходни модел и големина, опериращи във вашата сфера, и да се опитате абсолютно безпристрастно да ги оцените като потребител. Вземете всички добри практики, доусъвършенствайте ги и ги надградете. Вижте дали ще проработят за вас и ако не се получава, ги сменяйте. Поемайте калкулирани рискове. 

Подобрявайте се непрекъснато и не се колебайте да потърсите външна помощ при необходимост

Маркетинговите процеси са динамични и изискват от фирмите да се променят с времето, първо, защото потребностите на клиентите се променят, второ, защото конкуренцията не седи на едно място. 

Ако усетите, че в даден момент идеите ви започват да се изчерпат и резултатите не са толкова добри, потърсете външна помощ от маркетолог или бизнес коуч, които да ви дадат полезни и работещи инсайтове от позицията на опита. Инвестицията си заслужава и би донесла полезност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *