Компании

Schneider Electric оказва подкрепа за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ в Париж

Schneider Electric, лидерът в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, и държавната агенция, отговаряща за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ в Париж (Парижката Света Богородица), подписаха споразумение за спонсорство, според което Schneider се ангажира да допринесе за възстановяването на катедралата чрез непарични дарения и предаване на умения.

Пожарът от 15 април 2019 г., който нанесе сериозни щети на катедралата, предизвика изключителна вълна на солидарност, в която се включва и Schneider Electric. „Въпрос на мисия е, разбира се, Schneider Electric да участва в дейности, които подпомагат значими и престижни обекти, както вече направихме за Comédie Française или за Антарктическата станция“, подчерта Жил Вермо-Дерош, директор за граждански инициативи и институционални въпроси в Schneider Electric.

Авангардни решения…

За „Нотр Дам“, както и за предишни проекти, компанията се ангажира да предостави своя опит, оборудване и най-съвременни решения. Schneider Electric ще осигури цялото оборудване, необходимо за захранване на обекта: трансформаторен център, всички сървърни шкафове и прекъсвачи, както и техните компоненти.

Споразумението включва и внедряване на система за сградно управление (BMS), т.е. всички инструменти за енергийно управление и контрол на консумацията на енергия. Сензорите, контролерите и логическите контролери, шините и свързаният софтуер ще позволят на операторите на катедралата да регулират прецизно консумацията на енергия на обекта. Schneider също ще достави инвертор, разпределително табло и аварийно осветление.

В допълнение към оборудването Schneider Electric поема поддръжката на електроразпределителните системи на обекта, както и проектирането, инженеринга, пускането в експлоатация и програмирането на инсталираните системи и обучението на бъдещите потребители.

… за обект, който няма равен в света

Седрик Ларше, старши ръководител на проекта в Schneider Electric Франция, отговаря за изпълнението и последващите действия. С голям опит в индивидуалните проекти, протичащи в специална среда, той и екипът му са щастливи да работят по това задание, което освен престижния си характер е всичко друго, но не и обикновено. Причините за това включват статута на културно-историческия паметник, който носи свои собствени специфични изисквания, но също и неговия мащаб, логистиката, пространството и ограниченията за достъп (стълбища, мазета, трезори и др.) и произтичащата от това сложност на работата.

„За Schneider Electric участието в реставрацията на катедралата „Нотр Дам“ в Париж е не само техническо, но и човешко предизвикателство“, посочи Жан-Паскал Трикоар, президент и главен изпълнителен директор на Schneider Electric. „То ни дава възможност да внедрим нашите най-иновативни и сигурни решения за енергийно управление в услуга на емблематичен обект от изключителна важност за гражданите на Франция и света. В същото време този проект е вълнуващо изживяване за служителите, които ще работят на обекта.”

„Благодарим на Schneider Electric за подкрепата при възстановяването на „Нотр Дам“. Захранването на този културно-исторически паметник е голямо предизвикателство за възстановителните работи, които ще позволят катедралата да отвори отново през 2024 г. Радваме се, че ще можем да се възползваме от иновативните решения за енергийно управление на Schneider, които да спомогнат за оптимизирането на енергийното потребление. Ангажираме се да интегрираме тези решения в реставрацията на катедралата и имаме удоволствието да причислим този технически напредък към френското ноу-хау в услуга на нашето културно-историческо наследство”, отбеляза Филип Жост, зам.-генерален директор на държавната агенция за реставрацията на „Нотр Дам“.

Работата по обекта ще започне след няколко месеца и ще осигури неговото електрозахранване. Системата за сградно управление ще направи възможно контролирането и оптимизирането на потреблението на енергия на културно-историческия паметник, внедрявайки иновации от 21-ви век в катедралата, която е обект от световното наследство и шедьовър на средновековното изкуство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *