НовиниТранспорт

Как да изберем подходящо столче за кола за всяка възрастова група?

Изборът на правилната детска седалка за кола е от изключително важно значение за безопасността и комфорта на вашето дете. Съществуват множество фактори, които трябва да се вземат под внимание, включително възрастта на детето, теглото му, височината и индивидуалните нужди. Нека разгледаме как да направите най-добрия избор на столче за кола за всяка възрастова група, като ще споменем и някои от водещите марки на пазара.

Избор на столче за новородени и малки бебета – Какво трябва да знаем?

Първите месеци от живота на вашето дете са критични и изборът на правилното столче за кола може да бъде решаващ за неговата безопасност. Детски седалки за кола за новородени и бебета обикновено се категоризират като група 0 и 0+ и са предназначени за деца до 13 кг.

На какво да обърнем внимание при избор на столче за новородени?

 1. Посока на монтиране: Седалката за кола трябва да бъде монтирана в обратната посока на движението. Това осигурява максимална защита на главата, шията и гръбначния стълб на бебето.
 2. Система за безопасност: Проверете дали детската седалка има 5-точкови колани, които осигуряват по-добра защита.
 3. Лесно монтиране: Изберете модел, който е лесен за монтаж и преместване. Моделите на Joie и Britax предлагат системи за закрепване, които улесняват родителите.
 4. Комфорт и поддръжка: Уверете се, че столчето е удобно и има опции за регулиране, както и лесна за почистване тапицерия.

Популярни марки за новородени и бебета

 • Joie: Известни с иновативния си дизайн и безопасност, детските седалки за кола на Joie предлагат комфорт и надеждност.
 • Britax: Отличават се с високото си ниво на безопасност и разнообразие от модели, които отговарят на различни нужди и предпочитания.

Децата пораснаха! Как да изберем столче за малки деца?

С растежа на детето, нуждите му също се променят. За деца от 9 до 18 кг (група 1) трябва да се избере столче, което отговаря на новите изисквания за безопасност и комфорт.

Какви са критериите за избор на столче за малки деца?

 1. Регулируемост: Столчето трябва да може да се регулира, за да се нагажда спрямо растежа на детето. Височината на облегалката и позицията на коланите са ключови фактори.
 2. Сигурност: Освен стандартните 5-точкови колани, проверете и за странична защита, която предпазва детето при страничен удар.
 3. Комфорт и удобство: Дългите пътувания изискват удобна седалка за кола с добри омекотители и дишаща материя. Марката Recaro е известна с комфорта на своите модели.
 4. Монтаж и стабилност: Столчето за кола трябва да се монтира стабилно и лесно, за предпочитане с ISOFIX система, която осигурява допълнителна стабилност и сигурност.

Най-добрите марки за столчета за малки деца

 • Recaro: Със своите ергономични и изключително удобни модели, Recaro е предпочитан избор за много родители.
 • Nuna: Известни с модерния си дизайн и висока функционалност, детските столчета за кола на Nuna са отличен избор за родителите, търсещи качество и стил.

Големи деца, големи предизвикателства – Как да изберем столче за по-големи деца?

За деца от 15 до 36 кг (група 2/3) изборът на столче също е от съществено значение. Тук вече се включват и бустерите, които повдигат детето, за да може автомобилните колани да пасват правилно.

Какви фактори да вземем под внимание при избор на столче за по-големи деца?

 1. Регулируема височина: Детската седалка за кола трябва да има възможност за регулиране на височината на облегалката, за да може да се адаптира към растежа на детето.
 2. Лесен монтаж: Столчето трябва да може да се монтира и демонтира лесно. Моделите на Britax и Nuna предлагат интуитивни системи за закрепване.
 3. Удобство и дизайн: Децата на тази възраст са по-чувствителни към комфорта, затова изберете модел с добри омекотители и приятен дизайн.

Водещи марки за столчета за по-големи деца

 • Britax: Със своите висококачествени материали и иновативни системи за безопасност, столчетата на Britax са отличен избор за по-големи деца.
 • Nuna: Освен с изключителната си сигурност, моделите на Nuna са известни с елегантния си дизайн и комфорт.

Изборът на подходяща детска седалка за кола е от съществено значение за безопасността и комфорта на вашето дете във всяка възрастова група. Като следвате горепосочените насоки и се доверите на доказани марки като Joie, Britax, Recaro и Nuna, можете да сте сигурни, че предоставяте най-добрата защита за вашето дете по време на път.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *