КомпанииНовини

Европарите трябва да стигат до работещите компании

Диалогът между банките и ОП Конкурентоспособност не е достатъчен

„Горещо препоръчвам евросхемите за бизнеса да се съгласуват преди тяхното публикуване и с банките, от които зависи как фирмите ще съфинансират своите проекти”, заяви за Project Media Иван Пеев, Директор „Търговска стратегия“ в УниКредит Булбанк, по повод гласуваните критерии за схемата „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” по Оперативна програма Конкурентоспособност. Според него това не се прави и липсва достатъчна комуникация между финансиращите институции и Управляващия орган на програмата.

„Моето усещане е, че през 2010 оборотите на малките и средни компании продължават да спадат, макар и не с темповете през 2009-та година. Ако обаче Управляващият орган е решил да завиши праговете на нетните приходи за кандидатстващите фирми, това сигурно се основава на техни данни, с които не съм запознат”, коментира Иван Пеев. Според него не е логично да се ограничава броя на секторите, в които оперират допустимите за финансиране фирми, защото е важно помощта да достигне до работещите компании във време на криза. Идеята банките да бъдат включени в обсъждането на критериите за еврофинансиране по ОП Конкурентоспособност е била отхвърлена преди време от Управляващия орган, поради факта, че те са търговски организации.

Според информация на Project Media изискванията за оборот на микропредприятитя са вдигнати на 300 хил. лв., а тези за средните и малки фирми до 600 хил. лв. и 1.5 млн. лв. Определени са и приоритетни сектори, които ще се подкрепят сред които са „Производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета” и „Производство на експлозиви”.  От Управляващия орган на програмата към МИЕТ обещаха да излязат с официално становище по въпроса до края на тази седмица. Най-късно в понеделник ще има такова и от кабинета на министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *