НовиниУслуги

Дончев обеща 98% усвоени средства до 2015 г

До момента 11% от парите са разплатени

До 2015 г. България ще усвои 98% от полагащите й се евросредства. Това каза пред Нова телевизия министърът по еврофондовете Томислав Дончев. „По-важно е обаче какво ще се случи с тези пари, а не толкова какъв е процентът“, уточни той, цитиран от investor.

Дончев поясни, че сметките за усвоените средства вероятно ще се изчистват до 2017 г. Може да усвоим и над 100%, но след това да се наложи да върнем част от парите, ако не сме направили нещо както трябва, припомни той.

Около 11% от парите по европейските програми вече били разплатени по различни проекти. „Често обичат да ни сравняват с другите, аз обаче предпочитам да се състезаваме със себе си, защото най-важният резултат е ефектът по отношение на всеки български гражданин“, коментира министърът.

По повод финансовите корекции, които се налагат за нарушения на различни бенефициенти, сред които и много български общини, Дончев заяви, че основно проблемът е в обществените поръчки. Режат се пари по всякакви проекти – от инфраструктурни до социални, уточни той. Масово при обявяването на обществена поръчка се налагат дискриминационни условия и критериите са толкова тежки, че в процедурата не могат да участват широк кръг фирми. Сред тези критерии са например оборотът на фирмата да надхвърля седем пъти сумата за поръчката или 50% от персонала да са граждани на съответната община.

Това е ограничаване на свободната конкуренция. Ако не направим финасови корекции, обезателно ще бъдем санкционирани, посочи Дончев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *