НовиниОколна среда

Наградиха деветте най- активни общини по ОПОС

Те получиха награди в рамките на инициатива „Зелена България”

Деветте  най-активните общини с проекти по Оперативна програма „Околна среда” получиха награди бяха отличени със специален приз по иницитаивата „Зелена България”. Наградите бяха в пет категории и бяха връчени от министърът на колната среда и водите Нона Караджова и заместник-министър Ивелина Василева.

В категория за най-успешен проект бяха отличени регион Ботевград за първия стартирал проект за строителство на депо за отпадъци; община Приморско за първия приключил инфраструктурен проект в сектор „Води” и община Козлодуй за най-успешен проект по техническа помощ за интегриран проект във водния сектор.

Регион Бургас взе приза за най-добро партньорство между общини в регионално сдружение за управление на отпадъците по ОПОС. Партньорството между водещата община Бургас и общините-партньори Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе доведе до ефективно решение в намирането на площадка за депото. В резултат на конструктивен диалог община Камено предостави терен от 29 хектара с безсрочно право на строеж на депото.

В третата категория бяха наградени Трявна и Стара Загора като общините с най-ползотворни консултации. Благодарение на тях община Трявна получи от МОСВ становище без забележки по техническата част, а регион Стара Загора в кратък срок навакса закъснението и е вече в напреднал етап от подготовката на проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците.

Община Сопот грабна приза за най-оригинално популяризиране на ОПОС. Филмът, проследяващ всички етапи от строителството на градската пречиствателна станция, е по идея на консултанта по проекта инж. Веселин Василев. Целта е да се провокират както обикновените зрители, така и специалистите в строителството с идеята, че природата може да се опази с активни действия, труд и постоянство.

В петата категория – за най-активен кмет и екип, награди заслужиха градоначалникът на Раковски Иван Антонов и две служителки от община Петрич – Антоанета Ангелова и Мария Петкова. Кметът на община Раковски е присъствал лично на всяка среща в МОСВ и е водил активен диалог с представителя на Европейската инвестиционна банка по анализа на проектното предложение. Двете служителки от община Петрич присъстваха на всички консултации и обучения, организирани или препоръчани от оперативната програма.

Специалният приз за сътрудничество отиде при Националното сдружение на общините. Представители на оперативната програма участват във всички инициативи на сдружението, където се обсъждат и решават проблемите на общините при изпълнение на европроекти. Изключително важно беше участието на представители на общините, определени чрез НСОРБ, в междуведомствената работна група за разработване на Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”, в която бяха определени приоритетите за финансиране през този програмен период.

„За целия период на програмата са усвоени над 750 млн. лв. за важните инфраструктурни проекти, от които над половината само за последната година и половина, и то благодарение на вашата изключителна ангажираност към процеса”, каза министър Караджова.

„Зелена България” стартира през май и в първата й категория за зелен бизнес участваха над 80 фирми. Кампанията ще продължи до края на годината в още една категория: за най-зелен град, който ще бъде награден на съвместна церемония с „Дарик радио” през декември.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *