НовиниУслуги

Спестени по две европрограми пари отиват за ремонт на пътища

ЕК ще одобри по-висока цена за АМ „Струма” ако се запази екологичната зона

Общо 640 милиона лева са спестени от проекти по Оперативните програми „Транспорт” и „Регионално развитие”, като тези пари ще бъдат вложени в ремонти на пътищата в страната. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на пресконференция вчера.

С част от парите ще се изгради и трасето София – Калотина и тунелът под Шипка.

Лот 3 на магистрала „Струма“ минава през Кресненското дефиле, което е защитена зона в рамките на европейската екологична мрежа „Натура 2000“, затова се изисква по-особено планиране на изпълнението на дейностите за опазването на природата, обясни Плевнелиев. Затова и тук е предвидено изграждането на над 13-километров тунел по продължение на дефилето. Отделно екокомитет пък ще следи цялата дейност при изграждане на аутобана.

Въпреки сложността на проекта обаче магистралата ще струва под 1,1 млрд. евро. Той цитира анализ на звеното за консултантска помощ „Джаспърс”, който показва, че дори при по-скъпия вариант строителството на магистралата няма да надхвърли сумата.

Европейската комисия (ЕК) би подкрепила евентуално повишение на цената на магистралата, ако се запази екологично зоната. „Сега въпросът е дали ЕК ще утвърди и екологичните аспекти“, отбеляза министърът.

Той обяви, че до 3 месеца ще бъде готов и предварителният вариант за новите тръжни процедури при обществените поръчки по оперативните програми.

При избора на изпълнител на строителството на лотове 2 и 3 на автомагистрала “Струма” ще се изработят нови критерии в тръжната процедура, така че вече „няма да се търси най-ниската цена“, коментира още той. По думите му по време на криза  целта е с малкото ресурс, с който се разполага, да се постигне много.

Според него изборът на изпълнители в условията на криза е бил правилен, но днес трябва да се мисли за нова процедура, която да постави и различни критерии към изпълнителите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *