НовиниТранспорт

АПИ кандидатства с 4 проекта по ОП „Техническа помощ”

Ведомството може да усвои 6 млн. лева за обучение, софтуер и електронни датчици за пътищата

Агенция „Пътна инфраструктура” кандидатства с 4 проекта за отпускане на общо около 6 млн. лв. по ОП „Техническа помощ“, съобщиха от ведомството на пресконференция.

Първият от проектите е за финансиране на подготовката на проекти за следващия програмен период, за да може да се стартира с изпълнението им още в началото на периода (2014 г.).

Вторият проект е за модернизация на софтуера и мениджмънт на проектите, чиято цел е оптимизация на вътрешния процес.

Поставянето на електронни броячи или датчици на пътища II и III клас е третият проект, за който агенцията ще иска еврофинансиране. Идеята е чрез тях да се отчитане на пътният трафик и натовареността на движението. Досега това се е извършвало от хора, но според Лазар Лазров, член на УС на АПИ технологията е „от миналия век”.

Общо 150 пункта се планира да бъдат поставени на различни пътища на страната. Сумата, необходима за тях е 2,5 млн. лв. Отделно подобни съоръжения ще има и при първокласните пътни артерии. За там са предвидени около 58 пункта на стойност 1,5 – 1,6 млн. лева.

Лазаров поясни, че ЕК отпуска средства за нови пътища само при доказване на определена натовареност на трафика. В случай, че този проектбъде одобрен, изборът на фирма за изпълнение на поръчката ще се проведе в началото на следващата година.

Четвъртият проект, по който АПИ кандидатства е за обучение на персонала в най-добрите европейски институти – в Испания, Италия и Франция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *