НовиниТранспорт

България ще иска 1 млрд. евро за пътища от ЕС за следващия период

Пътната агенция ще кандидатства за еврофинансиране за изграждане на ГИС

България ще иска 1 млрд. евро от Брюксел за ремонт на пътища първи и втори клас. Средствата ще се разпределят в следващия програмен период – 2014- 2020 г, станя ясно на пресконференция в Агенция “Пътна инфраструктура”.

Според изчисленията парите ще стигнат за ремонт на 1500 км. отсечки.

В този програмен период България разполага с 500 млн. евро. Средствата са разпределени в 4 етапа на ОП “Регионално развитие”. Първият етап вече приключи, в момента в строителство е втори етап. В третия влиза Южната дъга на Софийския околовръстен път.

В момента се планира четвърти етап, в който с приоритет ще бъдат проекти за около 160 млн. лв. В него са включени около 200 км. пътища, чието строителство ще започне през новия строителен сезон.
Предполагаме, че това ще бъдат около 15 лота. Надявам се през пролетта да започнем строителството на тези участъци, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

По ОП “Транспорт” пътната агенция ще се бори проект за изграждане на географска информационна система за 6-8 млн. лв. да влезе в обхвата на ОП “Транспорт” за следващия програмен период.

С нея ще се виждат приоритетните за ремонт шосета, както и къде да бъде пренасочен трафикът при затворен участък. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *