НовиниОбразование

Студенти ще имат 6 млн. лв за стипендии според Бюджет 2012

Всеки университет ще решава самостоятелно как да разпределя полагащите му се средства

В бюджета на университетите за 2012 г. са увеличени средствата за стипендиите на студентите, но са намалени парите им за капиталови разходи. Това каза пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Той уточни, че средствата за стипендиите са 6 милиона лева, а университетите и студентските съвети решават как те ще се разпределят. Стипендиите от тези 6 милиона лева ще се получават от студентите от 1 януари 2012 г., допълни главният секретар на МОМН Красимир Вълчев.

Всяко висше училище решава дали повече студенти да получават по-ниски стипендии или по-малко студенти – по-високи стипендии, обясни Вълчев.

Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев заяви, че във висшето училище не са правени разчети дали ще има увеличение на студентските стипендии. Той заяви, че за бюджета на СУ за 2012 г. са предвидени с 4,3 на сто по-малко средства в сравнение с бюджета за 2011 г.

Въпросът за размера на стипендиите се решава от студентите и от студентските съвети, отбеляза ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Ако можех да се намеся в това решение, щях да предложа да има много по-високи стипендии за специалности, които са важни за България, но по редица причини към тях няма интерес от кандидат-студентите, заяви проф. Илчев.

Темата за студентските стипендии беше коментирана след конференция в Софийския университет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *