ЗемеделиеНовини

340 млн. лв по-малко за субсидии, държавни помощи и плащанията на тютюнопроизводителите

Министър Найденов се ангажира да намери средства, за да компенсира разликата

Министерство на земеделието и храните ще получи с 230 млн. лева по малко през следващата година. Това каза ресорният министър Мирослав Найденов пред БНТ. По думите му средствата са планирани за изплащане на евросубсидии, национални доплащания, държавни помощи и плащанията на тютюнопроизводителите. Според Найденов в проектобюджета от предварително обещаната сума от 570 млн. лева са заложени 340 милиона.  

Тези средства са били обещани след подписани споразумения, „за да си спестим това, не само като протести, а, разбира се, най-вече, за да могат те да имат яснота на какво разчитат, защото в края на краищата в земеделието не е като в другата индустрия, трябва да заложиш нещо примерно есента, за да получиш примерно на лято. Подписахме това споразумение и за съжаление то няма изражение, същото изражение, в бюджета, предложен от министър Дянков.“, обясни министърът.

Найденов каза, че продължава усилията за намиране на допълнителни средства, за да се компенсира разликата между предвидените и нужните пари. Един от вариантите е продажбата на активи, но министърът е оптимист, че финансовият проблем ще бъде решен.

Бюджетът на самото министерство е отделна тема, коментира Найденов. Той е редуциран с 4.10 процента, но там, аз казах и на министерски съвет, че ще направя необходимата организация, реформи, за да можем да компенсираме тези 4.10 процента.

Аграрният министър  обясни, че съзнава, че очакваният ръст на икономиката, не само у нас, но и в Европа, не се е случил, но аграрният сектор е единственият, който според данни на Евростат, бележи ръст. Заради него външното ни търговско салдо е увеличено 3 пъти. Той изрази надежда, че до приемането на бюджета ще бъде намерен начин средствата за селското стопанство да бъдат увеличени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *