НовиниОбразование

Ремонтират НМА с близо 330 000 лева

Проектът е част от дейностите на фондация „Америка за България” за повишаване на качеството на образованието в учебните заведения по изкуство

Студентите на Национална музикална академия „Панчо Владигеров” (НМА) ще се обучават в модерни кабинети и зали, оборудвани със съвременна озвучителна и компютърна техника. Модернизацията на академията е по съвместен проект между фондация „Америка за България” и НМА и включва създаването на многофункционална зала, ремонтирането и изграждането на модерен аудио център със система за електронно съхранение на фонотечния фонд, ремонт и техническо оборудване на класни стаи.

Проектът за ремонт и оборудване на НМА е част от дейностите на фондация „Америка за България” за осъвременяване на учебния процес и повишаване на качеството на образованието в учебните заведения по изкуство.

Общата стойност на проекта е 328 466 лв., 250 000 лв. от които са предоставени от фондация „Америка за България” и 78 466 лв. от НМА.

Основен ремонт е направен и на фонотеката и студентската читалня на академията. По проекта са ремонтирани и шест от учебните зали на академията, като всяка зала е оборудвана с работно място за преподавателя, снабдено с компютър, интернет и директна връзка с фонотеката. Във всеки кабинет е монтирана озвучителна техника за слушане на музикални произведения от фонотеката, необходими за учебните занятия. С допълнителни средства, спестени по проекта, са обзаведени и други осем учебни зали с нови мебели и са оборудвани шест учебни зали с компютри и тонколони.

Фондация „Америка за България” реализира подобни проекти в Национална гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа” и в Национална гимназия за изящни изкуства „Илия Петров”. След оборудване на ателие за обработка на художествено стъкло в Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” в София, гимназията получи акредитация и преподава нова специалност „Силикатен дизайн” (Стъкло) от 2011 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *