НовиниУслуги

Томислав Дончев: Общините да не сменят хората, работещи по проектите

Ако България не иска да губи европейски пари, през 2012 г. скоростта на усвояване трябва да е още по-висока

Министърът по увояването на еврофондовете Томислав Дончев призова новите кметове да се въздържат от “радикални промени” в проектите и да не сменят хората, които работят по тях. През последната година е подобрено качеството на работа на общинските администрации, а те са основният фактор, който претворява парите в реални резултати, подчерта Дончев в предаването “Неделя 150” на БНР.

Без значение за коя община коментираме, аз силно се надявам и ще призова всички нови кметове да съхранят всички качествени професионалисти. Такива хора се отглеждат трудно. Те не могат да бъдат обучени нито за 6 месеца, нито за една година. Изковаването на такъв специалист изисква много време. Надявам се също така да не се правят експерименти с проекти, които са в ход. Един сериозен инвестиционен процес преди да стигнем до първата копка понякога минават три години. Това не е проект на един или на друг кмет, това е проект на гражданите на съответната община и никой няма право да прави радикални експерименти с тях, каза Дончев.

По думите му няма право на емоции по отношение на разпределение на европарите. Има общини с политическо ръководство различно от централната държавна власт, които се справят отлично с европейските пари, има общини, чието политическо ръководство е същото като това на централната държавна власт, които не са отбелязали добри резултати, каза още министърът.

Според Дончев евроинвестициите са реалистични в бюджета за 2012 година.

Нямам основание да се оплаквам от параметрите на бюджета, той дава комфорт на всички звена, уговорени за използването на европейски пари. Всички разсъждават: ето европейските средства ще пълнят дупки в бюджета, истината е, че ако България не иска да губи европейски пари, през 2012 г. скоростта ни трябва да е още по-висока. Ние трябва да избягаме от автоматичното освобождаване на средства. Ако през 2010 г. половината от инвестициите в България са правени с европейски пари, то през 2011г. отношението е 60 към 40. Ние трябва да направим всичко възможно да използваме този ресурс, каза Томислав Дончев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *