НовиниФинанси

ЕК дава 500 млн. евро за бедните

България ще получи 21 млн. евро

Европейската комисия ще увеличи с 386,5 млн. евро в тазгодишния бюджет на общността за подпомагане на хората, които са в най-голяма нужда, стана ясно по време на брифинг вчера. Сумата от 500 млн. евро е предназначена основно за храна. 

Средствата ще се използват за подпомагане на 18-19 млн. европейци от общо 20 държави.

Помощта, която България ще получи е 21 мнл. евро помощи. Най-много средства ще има за Италия (95,6 млн. евро) и Испания (80,4 млн. евро). 75 млн. евро са предназначени за Полша, а 70 млн. евро – за Франция.

Европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош изрази удовлетворение от възможността да бъде предоставен през 2012 година пълният бюджет на програмата. Програмата изпитва затруднения, откакто Германия, последвана от няколко други страни, разкритикува финансирането й. Според Берлин социалната помощ е в прерогативите на държавите, а не на ЕС, така че не бива да се финансира програмата със средства на общността.

Франция, която се застъпваше за продължаване на програмата, успя в средата на ноември да постигне компромис с Германия за осигуряване на временно финансиране за следващите две години, при условие, че от 2013 година ЕС ще се откаже от програмата. Засега не е решено дали системата ще продължи да съществува. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *