НовиниФинанси

ЕЦБ отпусна 530 млрд. евро на европейски банки

Средствата ще бъдат разпределени между 800 финансови институции за срок от три години

Европейската централна банка (ЕЦБ) е предоставила допълнителни 530 млрд. евро (713 млрд. долара или 446 млрд. паунда) на банките в Европейския съюз под формата на нисколихвени кредити, съобщиха световните агенции.

Средствата ще бъдат разпределени между 800 финансови институции за срок от три години.

Миналата година Европейската централна банка отпусна заеми в размер на 489 млрд. евро. Целта на кредитите е да спомогнат за справянето с европейската дългова криза. Благодарение на тях банките ще могат да подобрят показателите си за ликвидност.

Според финансисти подобни тези заеми могат да помогнат на страни като Италия. Благодарение на допълнително отпуснатите кредити банките ще имат средствата да купуват държавни облигации.

 

От първия тригодишен кредит, отпуснат от ЕЦБ, доходността на двугодишните държавни облигации на Испания се понижи до 2.24% от 3.6% преди това, докато тази по италианските намаля до 2.14% от 5%. 

Тригодишните кредити се отпускат на европейските финансови институции при рекордно ниска лихва от близо 1% за целия период, като банките имат опция да върнат средствата след една година.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *