НовиниОколна среда

Договорени са над 2,2 млн. лв по ОПОС

Уникален е шансът да усвоим 3 млрд. лв. за инфраструктура, смята министър Караджова

Над 2,2 млрд. лв. са договорени до сега по Оперативна програма „Околна среда”. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), предаде Агенция „Фокус”.

По думите й изпълнени и разплатени са 64% от програмата. Особен напредък имаме през последните 2 години. В сектор Води имаме 70% договорени средства с 1,75 млрд. лв., в сектор Отпадъци се движат малко по-бавно нещата с 50% договорени средства, каза тя.

Извървяхме много труден път с вас, защото до момента успяхме да подготвим заедно проектите по програма „Околна среда”. След като 12 общини успяха да завършат 15 големи инфраструктурни проекта, това са както малки, така и големи общини, съм убедена, че всички вие, на които ви предстои изпълнението на проектите, ще се справите, тъй като капацитетът вече е натрупан, каза Караджова.

Министерството на околната среда и водите подготви мобилни екипи, които вече са сформирани, и в тях има инженери, икономисти и юристи, които от средата на март ще бъдат при вас на място, за да помогнат при изпълнението на проектите, там, където то предстои или е в ход и има някакви затруднения – допълни министърът на околната среда и водите.

Уникален е шансът да усвоим 3 млрд. лв. за инфраструктура, която ще бъде за 30-40 г. напред. Много важно е да изградим тази инфраструктура в областта на водите и на отпадъците, заяви още Караджова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *