НовиниОбщини

Пловдив и Добрич обявиха търговете за двата големи водни проекта

Те се финансират по ОП “Околна среда”

Седмица след подписване на споразуменията с Оперативна програма „Околна среда”, общините Пловдив и Добрич обявиха обществените поръчки за строителство на ВиК инфраструктура, съобщиха от УО на програмата.

Община Пловдив стартира два търга от първия етап на интегрирания проект за водите на града. Първият е за реконструкция на 33 км. канализационна и водопроводна мрежа в четири квартала на север от река Марица и за изграждане на разтоварващ канализационен колектор по бул. „Дунав”. Вторият търг е за модернизация и разширение на пречиствателната станция за отпадъчни води. Общата прогнозна стойност на двете поръчки е 85 млн. лв.

Община Добрич също обяви два търга от първия етап на интегрирания проект за водната инфраструктура на града. Първият е за изграждане на 86 км. ВиК мрежа, а вторият е за надзора по строителството. Прогнозната стойност на двете поръчки е 66 млн. лв.

Проектите на Пловдив и Добрич са на обща стойност 260 млн. лв. В момента те се оценяват от Европейската комисия, но подписаните наскоро предварителни споразумения дават възможност изпълнението на тези мащабни инвестиции да започне преди одобрението им от Брюксел. Така всички общини, които имат проекти в оценка по ОПОС, могат да сключат предварителни договори, за да имат достатъчно време да приключат строителството до края на 2014 г.

До момента по оперативната програма са подадени общо шест „големи” проекта, всеки от които е на стойност над 100 млн. лв. и затова се изисква одобрението им и от Европейската комисия. Най-големият проект е за софийските отпадъци – 360 млн. лв., останалите са за изграждане на ВиК мрежи и пречиствателни станции във Враца, Габрово, Пловдив и Добрич. В най-скоро време МОСВ ще изпрати за оценка в ЕК и проекта на Асеновград.

Пловдив и Добрич кандидатстват по процедурата за строителство на водна инфраструктура в населени места над 10 хил. е.ж. Приемането на проекти по нея вече приключи, а от обявяването й в средата на 2010 г. досега са внесени общо 84 предложения. За четири от тях вече има сключени договори – с Трявна, Тервел, Средец и Козлодуй. В най-скоро време предстои подписването на договорите за ВиК мрежата в столичния квартал „Суходол” и с община Пещера.

В напреднала фаза на оценка са проектите на общините Кнежа, Пирдоп, Хисаря, Кричим, Ловеч, Монтана, Велики Преслав, Провадия, Стамболийски, Раковски, Варна, Карлово, Бяла (Русе), Бяла Слатина, Бургас (Горно Езерово), Бургас (Банево, Ветрен и Бургаски минерални бани), Шумен, Червен бряг, Банско, Добрич, Пловдив, Асеновград, Гоце Делчев и Свищов. Предстои да стартира и оценката на подадените нови 54 проекта за населени места над 10 хил. е.ж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *