НовиниУслуги

Проектите по Дунавската стратегия ще обновят региона

Изграждането на втория Дунав мост е сред приоротетите за стратегията

Най-голямото предизвикателство е да превърнем Дунавската стратегия в реалност, в проекти, които да обновят региона. Това заяви в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройстовото Лиляна Павлова по време на обществения дебат “Дунавската стратегия – възможност да градим регионите на Европа”. 

Сред най-важните приоритети е разширяването на съществуващия или изграждането на втори мост на р. Дунав при Русе, подчерта министърът. Тя допълни още, че този проект, както и завършванието на моста при Видин до края на годината ще разширят трансграничните връзки между България и Румъния и ще имат голямо значение за реализиране на един от основните приоритети на Европейския съюз – този за свързаност на регионите. Водят се преговори с Румъния за включването на проекта за финансиране в новия програмен период по програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни. 

Министър Павлова подчерта още, че изграждането на скоростен път Русе – Свиленград ще измени трансграничните коридори на Европа и това ще донесе значителни ползи за региона. 

Сред възможните инструменти за осигуряването на заетост и подкрепа за бизнеса са програми от типа на програмата JЕSSICA за реализиране на проекти на принципа на публично-частното партньорство. 

Като важен приоритет на Дунавската стратегия Павлова посочи и развитието на културния туризъм. 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *