ЗемеделиеНовини

Обсъждат закриване на фонд "Тютюн"

Тютюнопроизводителите да бъдат регистрирани като земеделски производители

Закриването на фонд “Тютюн” ще обсъди парламентът тази седмица на извънредно заседание. Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще доведат и до отпадане на държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн. Предвидено е тютюнопроизводителите да бъдат регистрирани като земеделски производители и да бъдат подпомагани по общия ред, съобщава БНР.

Депутатите ще разгледат и две предложения на Министерския съвет и на Волен Сидеров за промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Правителството предложи промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия в началото на месец февруари. С тях се закрива фонд “Тютюн”, осъществяващ държавното подпомагане в сектора.

През март промените минаха на първо четене в НС. С тях бяха отменени и разпоредбите, свързани със сроковете за изкупуване, договориране и изплащане на суров тютюн, както и тези с разпределението на квоти за производство, регулацията на изкупните цени, премирането на тютюнопроизводителите и безвъзмездното предоставяне на семена. Освен това отпадат задълженията на общините, свързани с тези дейности.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *