КултураНовини

ОПРР дава 27 млн.лв за Българския Лувър

Министерство на културата ще изгражда новия Музеен комплекс в сградите на кв. 500 в София

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще подпишат утре договор за финансиране на Националния музеен комплекс по схема „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали”.

Средствата за реализиация на проекта са осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие”, по проект „Национален музеен комплекс”. Конкретен бенефициент е Министерство на културата, а стойността на безвъзмездната финансова помощ е 27 251 872 лева.

Бъдещият Национален музеен комплекс, или „Българския Лувър”, ще се намира в сградите на кв. 500 в София. С решение на Министерския съвет в кв. 500 /бившето МЕИ/ ще бъде изграден новият български Музеен център.

Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета. Вътрешният двор на кв. 500 ще се преустрои в скулптурен център. Кв. 500 включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. „В. Левски” и улиците „Московска”, „19 февруари” и „Оборище”. Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *